www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Van boswachter tot ‘strandwachter’

28 juli 2016 Boswachter Albert Broekman in Drenthe

GASSELTE – Wie wil het niet, met deze zomerse temperaturen lekker afkoelen in buitenwater. Zo heeft Staatsbosbeheer in Drenthe verschillende recreatieplassen of spartelvijvers die geschikt zijn om even lekker te gaan zwemmen of pootje te baden. De Kibbelkoele bij Noord-Sleen, ‘t Loomeer en de Ieberenplas bij Schoonloo, Terhorsterzand bij Beilen en ’t Nije Hemelriek bij Gasselte zijn in beheer bij Staatsbosbeheer.

't Nije Hemelriek
zwemplas ’t Nije Hemelriek

Als boswachter zijn we dus ook een soort “strandwachters”. We proberen de waterkwaliteit goed te houden door op tijd het water te verversen, en door wekelijks de waterkant te egaliseren. Alle zandkastelen die door de kinderen zijn gemaakt, worden dan weer vlak gemaakt. Je denkt misschien wat heeft dat met de waterkwaliteit te maken? Maar door al het graafwerk van de kinderen ontstaan er aan de waterkant vaak ondiepe stukken waar water sneller kan opwarmen. Op deze ondiepe plekjes kunnen bijvoorbeeld blauwalg en andere ziekteverwekkers makkelijker ontstaan. De kwaliteit van de zwemplassen wordt van april tot en met september door het Waterschap wekelijks gecontroleerd. Uit deze controles blijkt keer op keer dat de waterkwaliteit in de plassen van Staatsbosbeheer uitstekend is.

strand beluchten en egaliseren
strand beluchten en egaliseren

Momenteel zijn we druk met de aanleg van een nieuwe zwemplas vlakbij ’t Nije Hemelriek. De contouren van de nieuwe zwemplas in de voormalige zandwinning in het Gasselterveld worden langzaamaan zichtbaar. In totaal wordt er meer dan 80.000m³ zand afgegraven voor veilig zwemwater. Het is de bedoeling dat de nieuwe zwemplas in de zomer van 2017klaar is voor gebruik.

De voormalige zandwinning is niet geschikt als zwemwater. Sterker nog, het is verboden om in de voormalige zandwindplas te gaan zwemmen. Doordat de oevers onstabiel kunnen zijn en het water meer dan 40 meter diep is, ontstaan er koude stromingen in het water. Hierdoor is de kans op verdrinking erg groot. Toch hebben we helaas moeten constateren dat de voormalige zandwinplas door veel mensen wordt bezocht. Staatsbosbeheer en de politie handhaven deze zomer extra. Daarom kun je maar beter één van onze hierboven genoemde goedgekeurde zwemplassen gaan bezoeken.

Voor meer info over goed, veilig en schoon zwemwater in Drenthe kijk je op www.zwemwater.nl.

boswachter Martijn Harms

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog