www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Internationale hulp voor de Drentsche Aa

22 augustus 2016 Boswachter Kees van Son in Drenthe
tijdelijke camping SIW

tijdelijke camping SIW

Oudemolen. Van over de hele wereld zijn ze naar de Drentsche Aa gekomen, een groep jongeren die Staatsbosbeheer de komende 14 dagen helpt met klussen in de natuur. Vooral arbeidsintensieve klussen waar wij niet aan toe komen. Uit China, Rusland, Turkije, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Voor de 9e keer wordt dit vrijwilligersproject georganiseerd door Staatsbosbeheer Drentsche Aa in samenwerking met SIW internationale vrijwilligersprojecten uit Utrecht.

Fietsen kunnen ze gelukkig (dat is wel eens anders geweest) dat hebben ze zondag bewezen tijdens hun eerste kennismaking met het Nationaal Park Drentsche Aa terwijl ze een rondleiding kregen. De Drentse architectuur werd bewonderd en vooral de rieten daken kregen speciale aandacht van de Turkse architect. Bij het infocentrum Homanshof in Anloo werd het rieten dak van alle kanten bekeken en onderzocht.

Met hun meegebrachte tentjes kamperen ze in de boomgaard bij de beheerboerderij in Oudemolen. Het is helaas geen goed geoutilleerde camping maar dat was vooraf bekend, met z’n 14-en hebben ze de beschikking over 1 douche en 1 wc maar de omgeving vergoed alles en voor het comfort komen ze niet.

klussen met SIW

Natuurlijk zijn ze er om Staatsbosbeheer een handje te helpen. Als echte bikkels waren ze vandaag, in de regen, nét gemaaid gras aan het afvoeren op een plek waar geen zware machine kan komen. Echte bikkelsDinsdag gaan ze een dagje met de Landschapsploeg van Van Boeijen aan het werk op het Ballooërveld. Die zijn bezig om ongewenste opslag van jonge boompjes in de tankgracht en van de karresporen te zagen. In ruil voor het gebruik van de Trekkertram van camping Het Amerveld uit Amen worden snoeiwerkzaamheden bij de camping uitgevoerd.
Maar we willen ze ook wat van de Nederlandse cultuur bijbrengen! Zoals het bezoek aan molen “De Zwaluw” in Oudemolen. Ze gaan pannenkoeken eten in Gasteren, aangeboden door Nationaal Park Drentsche Aa, ze gaan werken met Werkgroep Siepelveen op de Zeegser Duinen én hoe kan het Hollandser; ze gaan wadlopen! Een bezoek aan het Boomkroonpad en Kamp Westerbork staan op de laatste dag in het programma. Leuke klussen en activiteiten staan op de planning en zelfs de weergoden willen komende week meewerken!

De ervaring leert dat er in 2 weken tijd hechte vriendschappen ontstaan, vaak is dát de drijfveer van deze jongeren, ze zijn in elkaar geïnteresseerd en in andere culturen. Ik ben blij dat wij daar een bijdrage aan mogen leveren!

Erg blij zijn we met de vele sponsoren en subsidienten die dit project mogelijk maken: Rabobank Assen-Noord Drenthe, de gemeenten Tynaarlo, Assen en Aa en Hunze, Bakkerij Pots, Provincie Drenthe, Suichies Mechanisatie en herinneringscentrum v.m. Kamp Westerbork.

Boswachters Lizette Wolf en Kees van Son

reageren

geef een reactie

 • Kees
  6 september 2018 om 10:50

  Dank voor je reactie, Piet!

  Voor mij persoonlijk is dát de grootste drijfveer om dit jaarlijks terugkerende project te blijven doen: jonge mensen bij elkaar brengen, ongeacht hun culturele achtergrond, taal of geloof wonen en werken ze 2 weken lang heel goed samen en hebben ze de grootste lol!

 • Piet Westbroek
  6 september 2018 om 10:37

  Boeiend ! Wat mooi om mensen uit meerdere landen bijeen te kunnen brengen en men bereidt is om – op vrijwillige basis – ‘de handen uit de mouwen te steken’.

  Als het moet zelfs in de regen. Dan heb je karakter !!

  Daarnaast hun Holland ‘laten proeven’. ….Wellicht blijft hun dan het wadlopen het meeste bij…

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog