www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Achter de schermen… bij de das!

9 oktober 2016 Boswachter Pauline Arends in Drenthe
Met BinnensteBuiten op zoek naar dassen in Hart van Drenthe!

Met BinnensteBuiten op zoek naar dassen in Hart van Drenthe!

ELP – In het TV-programma BinnensteBuiten (KRO-NCRV) was donderdag 6 oktober een item te zien over dassen in Drenthe. De opnames hiervoor zijn in juni op de Mandarijnenburcht gemaakt, en ik mocht mijn collega-boswachter, tevens presentatrice Marieke begeleiden. In de vroege zomer is het lang licht, de dassen blijven bij de burcht hangen, en de jongen zijn nog speels en goed herkenbaar dankzij hun pluizig uiterlijk.

Een bijzondere naam
De meeste burchten in Drenthe worden van namen voorzien, vaak gerelateerd aan een gebeurtenis, een bijzondere das, de vinder van de burcht of een streeknaam. Op de Mandarijnenburcht is in de jaren ’70 een verwoede poging gedaan de dassen met vergiftigde mandarijnen en handgranaten om zeep te helpen. De burcht was toendertijd uitgebreid in het nieuws, vanwege de bijna uitgestorven das in Drenthe en het vervolgingsdrama dat zich afspeelde op één van de laatste bewoonde burchten. Grappig dat de nazaten van deze burcht nu weer op landelijke TV te zien waren, dit keer tevreden rondscharrelend, spelend en bezig met hun alledaagse dingetjes. Burchten worden overgedragen van generatie op generatie en kunnen zodoende heel oud zijn.

Familieleven
De Mandarijnenburcht is een van onze oudste burchten in het Hart van Drenthe. Prachtig gelegen in een open eiken-beukenbos omringd door fraaie vennen. De geuren van het bos, vogelgeluiden en ronddartelende reeën, het is echt een geweldige plek om te zijn. Er woont een grote familie van 11 dassen; dat is wel uitzonderlijk. De meeste families zijn een stuk kleiner: van 1 (al spreken we dan niet van een familie) tot 4 a 5 dassen. In Drenthe volgen we de dassen al jaren. Ze worden regelmatig geobserveerd door vrijwilligers en terreinbeheerders, en zodoende hebben we een goed beeld van de populatieomvang. Daar waar het lukt en kan, tellen we in het voorjaar het aantal bewoners op de burcht. Zie voor meer info de website van de Dassenwerkgroep Drenthe.

De laatste tijd is er de nodige commotie omtrent de das. Negatieve mediaberichten over schade die ze aanrichten in mais- en grasland. Boeren kunnen echter volledig gecompenseerd worden voor de geleden schade, desondanks wordt de das niet getolereerd. Ik verbaas me juist steeds meer over mooie ecologische aspecten van de das, waar je in dit soort berichten niemand over hoort. Bij gebrek aan bodemwroeters, zoals het wilde zwijn, in Drenthe is de das een geweldige vervanger. Eindelijk dynamiek in de bossen en bosjes. Veel zandverplaatsing, waardoor planten en bomen opnieuw kunnen kiemen. En wat zich allemaal afspeelt rond, in en op de burcht is bijzonder. Vogels vinden er voedsel en nestmateriaal, de eekhoorn scharrelt er rond, reeën knabbelen aan het frisse groene blad van jonge bomen en mestkevers planten zich voort in de burcht.

Konijnen houden van dassen!
Het meest opmerkelijke vind ik wel het samenwonen met andere dieren, zoals het konijn. In het Hart van Drenthe zijn niet veel konijnen te vinden; de enige vitale populatie dankt zijn bestaan aan het samenwonen met dassen. Deze zorgen voor kale plekken op de burcht. Het konijn profiteert vervolgens van de korte vegetatie en is in de burcht veilig. En nee, de dassen eten de konijnen niet op (dat denken sommigen). De das is ook een geweldige opruimer: emelten in grasvelden, kevers, wespennesten en muizenplagen, ze zijn er allemaal bij!

dassenfoto-erik
Spelende dassen. Foto: Erik Boertien

En niet te vergeten: dassen dragen bij aan gezondheid en welzijn van de mens. Ze zijn leuk om te zien: het spelen van de jongen, de zwart-witte tekening, de krabmomenten in de meest afwijkende houdingen. Ze toveren een glimlach op veel gezichten. Uitgezonderd natuurlijk de groep die de das zien als een plaag en er juist hoge bloeddruk van krijgen…

Kortom, als je de das leert kennen met al zijn bijzondere aspecten en in al zijn mooie facetten, dan weet je dat het een waardevolle en leuke diersoort is die gewoon in ons landschap thuishoort.

Boswachter Pauline Arends

PS: kijk hier de volledige aflevering terug http://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/fragmenten/de-dassenfamilie

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog