www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Goed of slecht ter been, de Veenland Express verbindt natuur met iedereen

21 oktober 2016 Boswachter Jans de Vries in Drenthe
De oude Veenland Express in actie.

De oude Veenland Express in actie.

BARGERVEEN – Onze Veenland Express is genomineerd voor de Natuurprijs 2016 van het Nationaal Groenfonds. Het thema van deze natuurprijsvraag is ‘Natuur verdient Verbinding’. Door natuur te verbinden met andere sectoren en bedrijven zorgt het Nat. Groenfonds voor een financiële impuls voor het in stand houden van natuur(voorzieningen).

De afgelopen jaren kwam er bij Staatsbosbeheer Het Veenland in toenemende mate vraag naar excursies en arrangementen in het Bargerveen voor minder-validen. Door de aanschaf twee jaar geleden van een oudere aangepaste huifkar, konden we deze doelgroep bedienen. Ouderen, bejaarden en minder-validen kunnen weer een dagje de natuur beleven! De huifkar is uniek door de aanwezige lift en biedt plaats aan 60 personen. Hij heeft al menig rollator- en rolstoelgebruiker vervoert door het Bargerveen.

De oude Veenland Express is volop gebruikt deze zomer!
De oude Veenland Express is volop gebruikt deze zomer!

Omdat de oude huifkar diverse mankementen begon te vertonen, zoals een haperende lift en bij regen geheel beslaande ramen, hebben we in nauwe samenwerking met het Internationaal Natuurpark Moor-Veenland, besloten een nieuwe huifkar te gaan bouwen: de Veenland Express.

Dubbeldekker
De nieuwe Veenland Express is een heuse dubbeldekker met 46 vaste zitplaatsen (deels verwarmd), en daarnaast nog 16 flexibele stoelen die eenvoudig te verwijderen zijn, waarmee ruimte ontstaat voor 7 rolstoelgebruikers.  Bovendien worden er ruime deuren geplaatst waardoor er zelfs toegang is voor een verpleegbed. Het ontwerp is zodanig dat in alle seizoenen over onverharde wegen in het Duits-Nederlandse Natuurpark kan worden gereden. Eind 2016 start de bouw van de Veenland Express, zodat deze in het seizoen van 2017 inzetbaar is. En niet alleen voor minder-validen. De Veenland Express verbindt de natuur met iedereen, dus ook families, bedrijven en individuele bezoekers kunnen de prachtige natuur zittend beleven.

Het ontwerp.
Het ontwerp van de nieuwe Veenland Express.

Jouw hulp is welkom!
Als we op 3 november as. de Natuurprijs 2016 winnen, zijn we met de geldprijs van 10.000 euro een eind op weg in de financiering van de Veenland Express. Maar ook jij kan helpen om de nieuwe Veenland Express beter te maken. We willen graag nog een kleine praktische toiletunit, waarvoor nu de financiële middelen ontbreken. Via het Buitenfonds proberen we sponsorgeld van particulieren bijeen te brengen. Dus: lever jouw bijdrage aan de realisatie van de Express via  http://www.buitenfonds.nl/veenlandexpress !

Onze dank is groot!

Boswachters Jans de Vries en Erik Bloeming

Hieronder ons filmpje voor de Natuurprijs 2016:

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog