www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Van handgranaatbunker tot overwinteringsplek voor vleermuis

16 juni 2017 Lizette van Buren-Wolf in Drenthe
De Handgranaatbunker in het Strubben Kniphorstbosch

De Handgranaatbunker in het Strubben Kniphorstbosch

In het Strubben-Kniphorstbosch liggen twee bunkers die zijn overgebleven van toen het terrein gebruikt werd als militair oefenterrein. De bunkers worden nu niet meer door ons gebruikt, maar in de winter wil er nog wel eens een vleermuis in verblijven. Toch waren de bunkers nog niet heel geschikt als overwinteringsplek. Daarom zijn een collega en twee stagiaires de afgelopen weken hard aan het werk geweest.

De bunkers blijven bewaard
Het Strubben-Kniphorstbosch ligt binnen het Drentsche Aa-gebied op de Hondsrug langs de N34. Tot 1 april 2008 was dit gebied van defensie, die het gebruikte om te oefenen. Sindsdien heeft Staatsbosbeheer het in beheer gekregen. Sommige onderdelen van het oefenterrein hebben we bewaard, om de geschiedenis levend te houden. Zo ook de ‘Handgranaatbunker’ en de ‘Kaartenbunker’. De Handgranaatbunker was de plek waar de militairen veilig konden wachten voordat ze mochten oefenen met het gooien van een handgranaat. De Kaartenbunker was een bunker waarin schietschijven omhoog werden getakeld, waar anderen dan op konden schieten. De bunkers worden al bijna 10 jaar niet meer gebruikt. Ze zijn daarom een prachtige overwinterplek voor de vleermuis.

Perfecte plek voor vleermuis
In het najaar gaan vleermuizen op zoek naar een plek om te overwinteren. Ze hebben een rustige, vochtige, donkere en vorstvrije plek nodig met een constante temperatuur om te overwinteren. Een bunker is dus de perfecte plek. Elk jaar zitten er één of twee vleermuizen in de handgranaatbunker. Afgelopen jaar zat er een gewone grootoorvleermuis en een baardvleermuis. Deze soorten zijn in Nederland het hele jaar beschermd.

overwinterende vleermuis in de handgranaatbunker
overwinterende vleermuis in de handgranaatbunker

Ribbels en muurtjes
Maar de omstandigheden zijn nog niet optimaal. We hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan het verbeteren van de bunkers. De wanden zijn bijvoorbeeld erg glad. Vleermuizen hangen tijdens hun winterslaap aan de muur of het plafond, maar met zo’n gladde wand gaat dat glij je zo naar beneden. We smeerden de wanden in met tegellijm en een lijmkam. Zo ontstaan er ribbels waar de vleermuizen meer houvast aan hebben.

tegellijm ribbels
De nieuw aangebrachte ribbels op de muur

Ook bouwden we gipsblokken muurtjes om het grote, rechthoekige oppervlak wat te verdelen in kleinere kamers. De muurtjes reiken tot het plafond, maar wisselend is er rechts of links een doorgang naar achteren. Hierdoor ontstaat er meer oppervlakte muur om aan te hangen en krijg je een verschillend klimaat in de bunker.

werkzaamheden in vleermuisbunker
De bunker aan het begin van de werkzaamheden

 

gipsblokken muurtjes in bunkers
De gipsblokken muurtjes die in de bunker zijn gemaakt

Eerste gast zorgt voor oponthoud
Na één dag werken was er de volgende dag al een verrassing. Een gewone Grootoor vroeg zich af wat er allemaal in zijn bunker was gebeurd en was de zaak komen inspecteren. En hij is gebleven. We wilden onze gast natuurlijk niet wegjagen. Van ons gemetsel en ribbels lijmen had hij weinig last. Maar het boren van gaten in het plafond hebben we maar even uitgesteld. Deze gaten in het plafond moeten ervoor zorgen dat het vochtiger in de bunker wordt, doordat er regenwater naar binnen druppelt. Het boren door een dikke laag beton geeft teveel herrie.

gewone grootoorvleermuis
Stagiaire Tara met de gewone grootoorvleermuis

Nu moeten we maar wachten of onze grootoorvleermuis deze zomer nog weer weg gaat, zodat we de gaten nog kunnen boren. En anders… tja, als iemand een goed idee heeft: laat het ons weten!

Stagiaires Ayke Haller en Tara Paerels
Boswachter Lizette Wolf

reageren

geef een reactie

 • Jeroen Nijdam
  30 mei 2023 om 09:20

  Je kan op dak ook een regenopvangbak maken en dan een leiding de bunker in laten lopen via de vleermuizeningang. Dan stroomt er op die manier water in.
  Hoef je ook niet te boren.

  Met vr gr,

  jeroen

 • Hendrik veenhof
  23 augustus 2021 om 09:42

  Moi ménsken, In 1965 was’k soldaot in Zuudlaoren en heb toen scharpe handgranaoten gooid in dezulfde bunker. hendik veenhof

 • N.A,Oudhof
  21 juni 2017 om 23:07

  Goede dag, met een wat langere boor kun je ook van boven boren. In de bunker hoor je dan weinig. Ervaring uit m’n diensttijd.

 • Hillie Waning Vos
  16 juni 2017 om 20:08

  welk lijm gebruiken jullie want vroeg me af of er nog schadelijke stoffen kan bevatten

  • Boswachter Lizette Wolf
   20 juni 2017 om 16:14

   Hoi Hillie,
   We hebben tegellijm gebruikt, dit is niet schadelijk voor de vleermuizen. Het is niet goed voor ze als ze dit zouden gaan eten, maar dat doen ze niet.
   Alleen als het gemengd wordt kan er wat ‘schadelijke’ damp ontstaan. Dit werd buiten gedaan.
   Groetjes Lizette

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog