www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Nieuwe bruggen in de bossen van Veenhuizen

10 december 2017 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Gerestaureerde Klaas Roffel brug

Gerestaureerde Klaas Roffel brug in de bossen nabij Veenhuizen

Er zijn veel wijken (veenkanalen) in de bossen ten zuiden van Veenhuizen. Hierdoor zijn er ook veel bruggen, zodat er o.a. mooie wandelingen kunnen worden gemaakt door deze bossen. Deze bruggen liggen er al vele jaren en elke brug heeft z'n eigen naam én eigen verhaal. Zo langzamerhand zijn de bruggen aan restauratie of soms zelfs aan vervanging toe. Hier zijn we dan ook afgelopen voorjaar mee begonnen in samenwerking met de Dienst Justitiële Inrichtingen en een houtzagerij uit Veenhuizen.

Geschiedenis

Om de rechtlijnigheid van Veenhuizen te begrijpen moeten we even de geschiedenis in duiken. Veenhuizen is ontstaan door de oprichting van de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid. Generaal Johannes van den Bosch had hierbij de leiding. Het merendeel van de koloniën waren vrije koloniën waarbij armen een kans kregen een bestaan op te bouwen door ze arbeid, onderhoud en onderwijs aan te bieden. In totaal werden er in Nederland en België in 7 jaar 7 koloniën aangelegd. Bij de aanleg van de koloniën kregen de gebieden een strakke planmatige aanleg, waarbij er een raster met rechthoekige percelen ontstond. Zo werd er in Veenhuizen om de 750 meter een wijk – oftewel een veenkanaal- aangelegd. In totaal zijn dat er zes, die logische namen hebben als de Derde Wijk. Naast de vele wijken zijn er ook veel bomenlanen. Deze strakke planmatige inrichting is bijna twee eeuwen geleden ook aangelegd op de plek waar je nu de bossen te zuiden van Veenhuizen vindt.

Samenwerking met Justitie

Afgelopen voorjaar hebben we met hulp van gedetineerden van de Penitentiaire Inrichting Veenhuizen de Klaas Roffel Brug gerestaureerd. Deze brug was nog in een redelijke staat waardoor gehele vervanging niet nodig was. Het hout en materiaal dat gebruikt is bij deze werkzaamheden is allemaal verkregen uit Veenhuizen of de nabije omgeving. Klaas Roffel was vroeger werkmeester binnen de gevangenis Groot Bankenbosch die in de bossen ten zuiden van Veenhuizen stond en nu in gebruik is als AZC. Toepasselijk om juist deze brug op te knappen in samenwerking met gedetineerden.

Klaas Roffel Brug
Klaas Roffel Brug in aanbouw tijdens de restauratiewerkzaamheden in samenwerking met gedetineerden vanuit Justitie

Nieuwe bruggen

Twee week geleden is de Koos Huininga Brug vervangen. Koos Huininga was vroeger de huisarts in Veenhuizen en binnen de gevangenis Groot Bankenbosch. Het weghalen van de oude en plaatsen van de nieuwe brug is uitgevoerd door houtzagerij Robuusteiken uit Veenhuizen. Bij de bouw van de nieuwe brug is er gebruik gemaakt van eersteklas, zorgvuldig geselecteerd FSC gekeurd, hardhout. Door gebruik te maken van hardhout kan de brug weer vele jaren mee. Over ongeveer 2 weken wordt er nog een brug vervangen, langs de hoofdvaart. Deze brug heeft nog geen naam, maar gaat deze wel krijgen. Het is nog niet bekend welke naam de brug krijgt.

Nieuwe Koos Huininga brug
Plaatsen van de nieuwe Koos Huininga brug
Nieuwe Koos Huininga brug
De nieuwe Koos Huininga brug
Nieuwe Koos Huininga brug
De Nieuwe Koos Huininga brug met z’n oude naambordje

Recreatieplus

De bruggen in de bossen van Veenhuizen hebben we kunnen restaureren en vervangen door een financiële bijdrage vanuit de Drentse gemeenten en de provincie Drenthe, ook wel ‘Recreatieplus’ genoemd. Er is de afgelopen twee jaar veel werk verzet ten aanzien van de recreatieve voorzieningen binnen de Kop van Drenthe, om hier een ‘plus’ aan te geven. De Drentse gemeenten en provincie voelen het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het goed op orde hebben en houden van de recreatieve voorzieningen is belangrijk voor o.a. de vele toeristen die onze mooie provincie komen bezoeken.

Mocht je nog een goed idee hebben voor de naamgeving van de brug die we over twee weken gaan vervangen langs de hoofdvaart in Veenhuizen, dan hoor ik het graag van je! Deze naam moet uiteraard wel van betekenis zijn voor het gebied, maar dat spreekt ook voor zich gezien de rijke geschiedenis van het gebied en voorlopige aanwijzing op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Albert Broekman

 

reageren

geef een reactie

 • Dieneke van Veen
  11 december 2017 om 21:56

  Leuk om een stuk van de geschiedenis van de bruggen mee te krijgen en te zien dat er mooie, duurzame, nieuwe bruggen geplaatst worden ter vervanging van de oude.
  Als voorstel voor een naam zou ik graag aandragen de ‘Albert Kroeze brug’. Geboren en getogen aan de Kolonievaart, altijd werkzaam geweest in zowel Veenhuizen en omstreken als voor het gevangeniswezen en het -museum. Symbolisch gezien een mooie brug in de vorm van samenwerking tussen inwoners van de omgeving en het in stand houden van gedachtegoed van Veenhuizen.

 • Moon
  11 december 2017 om 21:25

  Jammer dat niet alle namen van de overige bruggen genoemd worden.
  Ook ontzettend jammer, en erg slordig, dat de naam van de Koos Huiningabrug verkeerd geschreven is. Tussen de achternaam en het object -in dit geval een brug- mag geen spatie.

  • klaasroffel
   7 januari 2022 om 23:10

   hoi,ik ben klaas roffel ik heb samen met veel gedetineerden de bruggen om bankenenbosch en de jwi de bruggen in veenhuizen gerestaureerd. in 1999 ik heb eventueel n og een heel verhaal. mvg klaas roffel.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog