www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Vogelweek in het Bargerveen

16 mei 2018 Boswachter Jans de Vries in Drenthe

Nachtzwaluw. (foto Erik Bloeming)

In het kader van de Nationale vogelweek van 12 tot en met 21 mei bloggen enkele Drentse boswachters over vogels. Vandaag een aankondiging van boswachter Jans de Vries over een paar mooie vogelactiviteiten in het 50-jarige Bargerveen.

Vrijdag 18 mei – 8.00 uur – Op zoek naar de grauwe klauwier

In het kader van 50 Jaar Bargerveen en 25 Jaar Stichting Bargerveen zijn er deze Vogelweekeditie twee speciale vogelexcursies met gidsen van Stichting Bargerveen en Staatsbosbeheer. Dus veel leuke info over vogels maar vooral allerlei ins en outs over de grauwe klauwier, waar de stichting Bargerveen i.s.m. Staatsbosbeheer, al tientallen jaren onderzoek naar doet.

Organisatie: Stichting Bargerveen en Staatsbosbeheer Het Veenland

Locatie: Beheerkantoor Staatsbosbeheer Het Veenland, Kamerlingswijk 83 oostzijde, 7894 AJ Zwartemeer (letterlijk aan het einde van de Kamerlingswijk)

Duur: 3 uur

Zaterdag 19 mei – 8.00 uur –┬áVogels tijdens de 1250 soortendag

In het kader van 50 Jaar Bargerveen en 25 Jaar Stichting Bargerveen organiseren we samen op zaterdag 19 mei een 50 x 25=1250 soortendag. De 1250 soortendag gaat vrijdag 18 mei om 16.00 uur van start tot zaterdag 19 mei, 16.00 uur.

De vogelexcursie op 19 mei is onderdeel van deze 1250 soortendag, een 24-uurs flora- en faunamarathon in het Bargerveen, waarbij we zoveel mogelijk soorten flora en fauna proberen te vinden. We starten deze wandeling ook vanaf het beheerkantoor van Staatsbosbeheer in Zwartemeer, waar tevens het veldstation tijdens de 1250-soortendag zal staan.

Diverse vogelexperts nemen je (in kleine groepjes) mee het hoogveen in om zoveel mogelijk vogelsoorten te zien. Daar horen ook dorpsvogels als tortelduif en huismus bij uiteraard!

In kleine groepjes op excursie met een vogelexpert. (foto Erik Bloeming)

Nachtvogelexcursie

Naast deze 2 vogelexcursies in het kader van de Nationale Vogelweek, wordt op vrijdagavond 18 mei vanaf 21.00 uur een speciale nachtvogelexcursie aangeboden als onderdeel van de 1250-soortendag Bargerveen.

Nachtzwaluw. (foto Erik Bloeming)

Vanaf het kantoor van Staatsbosbeheer in Zwartemeer starten we een wandeling richting de Duitse, nieuwe, grenskade waar de avondwarmte een ideale vliegplek is voor nachtvlinders, het voedsel van de geheimzinnige nachtzwaluw. Naast nachtzwaluwen hopen we daar tevens houtsnippen te horen en wellicht ook zien en verder op, bij een van de nieuwe waterbuffers, zeldzame hoenders als porseleinhoen en waterrallen.

Rond 22.00 uur start op dezelfde locatie de zoektocht naar zoveel mogelijk nachtvlindersoorten. Dat gebeurt op diverse locaties door landelijke nachtvlinderspecialisten, die voor dit karwei speciale lichtvallen opzetten waar de vlinders door worden aangetrokken, en zodoende makkelijker op naam kunnen worden gebracht!

reageren

geef een reactie

 • Piet Westbroek
  16 mei 2018 om 23:13

  Mooie initiatieven. Voor ons te ver weg. (wonen in Zuid Holland)
  Wat geweldig dat er, in deze computertijd, nog altijd ruimte en belangstelling is voor de natuur.

  Alles wat groeit, bloeit en leeft kunnen en mogen we koesteren.

  Goede aktie Staatsbos !!!

 • Broekhuijsen
  16 mei 2018 om 19:17

  Moet ikme ergens opgeven voor de excursie op zoek naar de grauwe klauwier op 18 mei 2018 inhet bargerveen om 08:00?
  mvg Bart Broekhuijsen

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog