www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Rupsen van de wintervlinder: plaag of niet?

17 mei 2018 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Spreeuw met rupsen tussen de snavel

Spreeuw met rupsen tussen de snavel

In het kader van de Nationale vogelweek van 12 tot en met 21 mei bloggen enkele Drentse boswachters over vogels. Vandaag een vogelblog of eigenlijk een rupsenblog van boswachter Albert Broekman, want het ritselt bij hem in het bos. De vele rupsen van de wintervlinder vreten hele bomen kaal! Maar wat een plaag lijkt, valt in de praktijk wel mee. En er zijn ook bosbewoners die ervan profiteren...

Je kunt op dit moment niet door het bos lopen zonder een paar rupsen in je haar en op je kleding te krijgen. Het bos barst ervan! Het gaat hier om de rupsen van de grote en kleine wintervlinder. Het ene jaar is het erger dan het andere jaar: dit jaar is de rupsenvraat weer vrij hoog. Je kunt dit met al je zintuigen waarnemen als je door het bos loopt. Het vreten van de rupsen aan de bladeren kun je heel duidelijk horen. Ik vind het knisperend klinken. Ook zie je de vele zijden draadjes die vanuit de boomkronen zijn gespannen. Daarmee laten de rupsen zich bij verstoring van het blad omlaag zakken om er vervolgens weer langs omhoog te klimmen. Als je tegen deze draadjes aan loopt met je gezicht dan voel je dat. Dit kan trouwens geen kwaad, want je veegt de draadjes zo weer van ja af. Het voelt alsof je met je gezicht in een spinnenweb loopt. Mocht je nog meer willen weten over de wintervlinder dan vind je meer informatie op de website van Wageningen University & Research.

Zijden draadjes van de rupsen van de wintervlinder vanuit de boomkronen
Zijden draadjes van de rupsen van de wintervlinder vanuit de boomkronen (foto: Staatsbosbeheer)

Herfst in het voorjaar

De rupsen van de wintervlinder doen zich tegoed aan de bladeren van vooral eikenbomen. Complete delen van het bos kunnen zo worden kaalgevreten. Daardoor denk je bijna dat het weer herfst is. De bomen hebben hier niet direct onder te lijden: na de rupsenvraat komt er gewoon weer nieuw blad aan. Wel kost dit de bomen extra energie, die ze graag anders hadden gebruikt.

Kaalgevreten eikenbomen
Kaalgevreten eikenbomen door de rupsen van de wintervlinder (foto: Staatsbosbeheer)
Aangevreten eikenbladeren door de rupsen van de wintervlinder
Aangevreten eikenbladeren door de rupsen van de wintervlinder (foto: Staatsbosbeheer)

Voer voor de vogels

Vogels zoals de spreeuw, witte kwikstaart, kool- en pimpelmees vinden de rupsenplaag overigens helemaal niet erg: die eten hun buikjes rond en voeren ze aan hun jongen. Als je door het bos loopt, dan zie je veel vogels die je hoort zingen en af en aan vliegen met vele rupsen tussen hun snavels.

Rupsen van de wintervlinder
Rupsen van de wintervlinder (foto: Staatsbosbeheer)
Witte kwikstaart met rups tussen de snavel
Witte kwikstaart met rups tussen de snavel (foto: Staatsbosbeheer)

Het grote voedselaanbod zal dit jaar vermoedelijk weer zorgen voor meerdere legsels bij diverse vogelsoorten. Zo zijn de rupsen zeker geen plaag!

reageren

geef een reactie

 • Sib Kooistra
  14 juni 2018 om 16:08

  Zo zag ik in mei een tiental kauwtjes driftig voedsel zoeken op bepaalde plaatsen op de weg onder eikenbomen . Met volle keelzakken vlogen ze later weg om hun jongen daarmee te voeren.. Ik ging kijken wat ze aan het oppikken waren. Het bleken de groene rupsen te zijn van de Wintervlinder die via bengelende draadjes naar beneden waren gekomen en op de weg beland. Dagen lang hebben de kauwtjes daarvan geprofiteerd. Tafeltje dekje !

 • Piet Westbroek
  18 mei 2018 om 12:40

  Leerzame informatie. Moet meteen denken aan de rupsenplaag welke nu vele buxusboompjes doet sneuvelen. De natuur is grillig. Maar gevoelsmatig zegt er iets in mij dat het zo toch zal moeten zijn.

  Jeneverbessen kunnen – als voorbeeld – ook ‘ineens’ bruin worden na jarenlang ’trouwe dienst’. Wat is dat ? Als leek weet ik het antwoord uiteraard niet.

  Zo zal het toch – hoe dan ook – zo zijn dat ook rupsen nuttig werk doen.

  De-natuur-volop-in-beweging !!

 • Cecil Ruhland
  17 mei 2018 om 19:05

  Helaas zijn bij ons in twee dagen tijd totaal 7 fruitbomen kaalgevreten terwijl ze zo uit uitbundig hadden gebloeid, vorig jaar geen oogst door de late vorst, bedankt rupsjes.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog