www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Gastblog Marten van Dijken: zelfgemaakt voor de vogels

22 december 2020 Marten van Dijken in Drenthe
Ringmus in de sneeuw

Ringmus in de sneeuw (foto: Aaldrik Pot)

Marten van Dijken heeft een bijzondere blik op de natuur. Vanuit zijn tuinkamer aan de Beilerstraat in Assen of vanuit zijn hut in een boomgaard net buiten de stad deelt hij dit graag met jou. Vandaag deel 5: houd je eigen natuurfeestje met zelfgemaakte vetbollen voor de vogels.

Als de natuur ver weg lijkt, breng haar dan dichterbij. Zeker nu, in deze tijd van corona, en we veel thuis zijn. Als je misschien moeilijk ter been bent of als er geen bos of park is waar je zo even gemakkelijk naar toe kunt. Het is heel eenvoudig, met wat kleine handelingen in je tuin of op het balkon. Ja, zelfs met zuignapjes op het raam aan de buitenkant en wat draadjes maak je je eigen natuurgebiedje. Een bakje water, een handvol zonnebloempitten en dat ronde bolletje in een netje.

Meesje met pinda's
Koolmees met pinda’s (foto: Will- Alons hobby fotograaf)

Geen plastic, maak ze zelf

Ze liggen al weer ruimschoots aangeboden in de winkel. In plastic netjes, meestal groen, dat past in de natuur blijkbaar. Van drogist tot dierenwinkel. Van supermarkt tot op de markt: de vetbollen. Tja, dat plastic netje… gelukkig zijn er nu ook bollen zonder netje, die kunnen dan in een houdertje worden gestopt. Want dat plastic nemen vogels onbedoeld óók mee, met alle nare gevolgen van dien. En ze zijn helemaal niet nodig. Een vetbol maak je eenvoudig zelf!

Goede hart van mijn moeder

Ik weet nog dat ik samen met mijn broertje en wat vriendjes op vrieskoudagen ze mochten maken. Alleen noemden we dat toen nog geen vetbollen. Maar: voor de vogels. Dat deden we onder toezicht van mijn moeder, want het vet was heet. Allerhande lege bakjes en kuipjes vulden we. En natuurlijk niet vergeten een draad er in te leggen, anders kan je ze niet ophangen. Later had ik door, waarom dat geknutsel alleen bij ons gebeurde en nooit bij vriendjes. Het gaf een hoop troep en vettigheid en daar was niet iedereen van gediend. Het goede hart van mijn moeder.

Dan hingen we de bolletjes op en alsof de vogels het roken, hingen niet veel later hele gemeenschappen in de meest bijzondere standjes aan hun nieuwe voedsel. Net of er ergens een feestje is, daar zomaar in je tuin of op het balkon. En helemaal coronaproof.

Vogeltjes op bollen
Plastic netjes om vetbollen (foto: Will- Alons hobby fotograaf)

Zelfgemaakt is lekkerder

Je hoeft echt geen boswachter te zijn om, als je jezelf wat tijd gunt, je eigen gecreëerde natuur-ingreep te bewonderen. Vogels prachtig van dichtbij te zien, hun breekbaarheid en schoonheid te bewonderen. Alsof het oud en nieuw is en iedereen een schaal fabrieksoliebollen serveert. Maar wat is nou een lekkerder oliebol? Die zelfgemaakte van je moeder toch…

Ik wens iedereen gezegende Kerstdagen en een hoopvol nieuwjaar.

Marten

Maak zelf vogelsnacks met Natuurwijs, download de natuur-opdracht (pdf).

reageren

geef een reactie

 • M.L. Figee
  29 december 2020 om 16:52

  Een leuk en goed idee, en veel beter voor het milieu. Dat zouden meer mensen moeten doen!

  • Marten
   30 december 2020 om 18:43

   Geachte M.L.Figee, dat ben ik hartelijk met u eens !

 • Piet Westbroek
  24 december 2020 om 17:04

  Dag Marten. Geen dank ! Inderdaad. De kleine verschillen; koolmees, pimpelmees.

  Wat is het toch jammer dat vele bewoners van eengezinswoningen hun tuinen gemakshalve vol leggen met tegels.

  Zo fantasie-arm ! Er komt geen vogeltje !!

  …Wat is er mooier dan – gratis – natuur in je achtertuin…

 • Piet Westbroek
  22 december 2020 om 14:32

  Alsof je elkaar aanvoelt. Alles wat jezelf kunt maken doen !!! Het geeft ook veel meer voldoening !!!

  Een vogelhuisje kan bijvoorbeeld al heel eenvoudig gemaakt worden van afvalhout. Maak er een dakje op van takjes !

  Er kan zoveel op creatieve simpele manier zelf vervaardigd worden.

  Het natuurlijke materiaal (takjes bijvoorbeeld) ligt soms voor het oprapen in je eigen tuin.

  Voedsel voor de gevleugelden ? Natuurlijk volop te koop maar geef je fantasie eens de kans.

  …En dan vanuit je kamer genieten van de vogeltjes welken je dankbaar zijn…

  • Marten
   24 december 2020 om 08:46

   Het mooie Piet, als je goed oplet, je vogels leert herkennen.
   Ook al lijken de pimpelmees zo sterk op elkaar toch onderling verschillen.
   Opstaand veertje, een abces, ect, had laatst een geringde mees op de voedertafel.
   Bedankt voor het reageren Piet.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog