www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Lange droge zomer zorgt voor paddenstoelenarmoe

20 oktober 2018 Boswachter Evert Thomas in Drenthe

Iedereen weet het: de herfst is het paddenstoelenseizoen. Behalve dit jaar. Want tot nu toe is deze herfst zonder wind of regen. Eigenlijk meer een soort nasudderende zomer. En laten paddenstoelen nu gek zijn op regen! Het is dus paddenstoelenarmoe alom. Als paddenstoelenliefhebber zeg ik: laat die herfst maar gauw komen!

Paddenstoelenliefhebbers wachten met smart op donkere wolken waar het met bakken uit moet komen. De zomer lijkt geen einde te kennen. Het liedje van Gerard Cox klopte dit jaar alleen maar voor wat betreft het begin: die zomer die begon zowat in mei. Ah, je dacht dat er geen einde aan kon komen. Maar voor je ’t weet is heel die zomer alweer lang voorbij. En dat laatste klopte dus niet.

Droog, droog, droog

Op dit moment, 16 oktober, is het buiten 23 graden. Het grondwater hier in Drenthe staat op veel plekken wel een meter lager dan normaal. Sloten staan al maanden droog en het vogelkijkscherm in het Halkenbroek staat er nutteloos bij. Zwemmen in de spartelvijvers is meer pootjebaden geworden. Dat is ook de reden dat paddenstoelen het laten afweten: het is gewoon veel te droog.

Beetje regen

Een paar weken geleden heeft het wel wat geregend. Dat was natuurlijk die bekende druppel op een gloeiende plaat. Toch heeft een aantal soorten geprofiteerd van dit beetje water. Vliegenzwammen steken her en der de kop op, en mooi zijn ze!

vliegenzwam

En er stonden ook wat groene knolamanieten langs de fietspaden.

groene knolamaniet

Zwammen die minder last hebben van de droogte zijn de soorten die groeien op dode bomen. Zo heb ik wel veel roodgerande houtzwammen en tonderzwammen gezien. En mijn collega Tjeerd merkte ook op dat er dit jaar meer sponszwammen staan dan andere jaren. Dat kan ik beamen. Ook die groeien op stobben en op de voet van sparren.

sponszwam

Paddenstoelenarmoe

Verder was het huilen met de pet op voor de paddenstoelenliefhebber. Ik miste de rode koolzwam, botercollybia, draadknotzwam, inktzwammen, honingzwam, fopzwam, en zo kan ik wel even doorgaan. Ik weet dat er nu reacties komen van mensen die wel ergens de bovengenoemde soorten hebben gezien (graag zelfs, laat het in de reacties hieronder weten!). Maar over de hele linie is het tot nu toe heel mager met de soorten.

Ondanks dat ik genoten heb van die mooie lange zomer, mag van mij de herfst nu echt losbarsten en de paddenstoelen daarbij. Want voor je ’t weet is heel die herfst alweer lang voorbij!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog