www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

De Cabiner: huisje op de prairie

14 maart 2019 Boswachter Evert Thomas in Drenthe

Een prachtige tocht maken in een Nationaal Park en dan kunnen overnachten in diezelfde prachtige natuur, van alle gemakken voorzien. Dat is in een notendop de ervaring van een verblijf in een Cabiner: een zelfvoorzienend, verplaatsbaar modern trekkershuisje midden in de wilde natuur. Er stond er al 1 en onlangs zijn er nog eens 3 geplaatst, in het Hart van Drenthe en op de Hondsrug. Als boswachter wil je zoiets natuurlijk meemaken. En zo ging ik met vrouw en dochter in de kerstvakantie op pad...

Een wikkelhuis of cabiner is een bijzonder concept van overnachten in de natuur dat mens en natuur op avontuurlijke wijze met elkaar verbindt. Het zijn comfortabele, zelfvoorzienende tiny houses die tijdelijk midden in de natuur komen te staan. Tijdelijk, want de Cabiner kan eenvoudig verplaatst worden zonder een spoor achter te laten. De Cabiners zijn niet aangesloten op water, gas of elektriciteit. Er is een zonnepaneel om een lamp te laten branden en de telefoon op te laden (met een USB-lader, want er is geen stopcontact); er is een houtkachel voor warmte en waarop je kunt koken en water wordt met de hand uit de grond gepompt.

Proefslapen in de Cabiner

Rond de Kerst was ik in de gelegenheid om met vrouw en dochter één van de Cabiners uit te proberen. We konden er pas naar toe in het donker, omdat we bezoek hadden. Nou, het valt niet mee om daar in het donker heen te lopen via zeer smalle paadjes door het bos. Het eerste wat we bij aankomst deden was natuurlijk het kleine houtkacheltje aanmaken. Het huisje was nog maar net op temperatuur toen plotseling de stroom wegviel. Bleek iets met de accu te zijn die ’s winters onvoldoende kan bijladen (dit is inmiddels opgelost heb ik begrepen). Gelukkig hadden we waxinekaarsjes bij ons en werd het met muziek uit het mobieltje toch heel gezellig. Het huisje staat vlak bij een grote plas waar ’s winters duizenden ganzen overnachten. Die ganzen gakken de hele nacht door, zóó gezellig… Wat zal het levendig zijn in de lente met al die zingende vogels, en dan hebben we het nog niet gehad over de zomer en de herfst… ja, ik wil…

De Cabiner staat midden in de stille natuur
De Cabiner staat midden in de stille natuur

Huisje op de prairie

Het idee voor een wikkelhouse of cabiner ontstond bij Sander Ejlenberg, Oep Schilling en Vincent Beekman, toen ze tijdens een lange wandeling door Noorwegen op een afgelegen plek een hut ontwaarden. In die hut overnachtten ze en hadden daar een ultieme natuurbeleving. Dat zou toch ook in Nederland moeten kunnen dachten ze. En zo gingen ze in hun werkplaats in Amsterdam aan de slag met een huisje voor de prairie. Uiteindelijk kwam daar de Cabiner of wikkelhuis uit. Het heet wikkelhuis, omdat het huisje is gemaakt van gewikkelde lagen karton, waterbestendig gemaakt met Goretex doek en afgewerkt met Hollands hout.

Ook in de sneeuw is de Cabiner comfortabel
Ook in de sneeuw is de Cabiner comfortabel

Nationaal Park Drentsche Aa

Omdat Staatsbosbeheer de grootste terreinbeheerder is in Nederland, zochten ze samenwerking met ons. In het Hart van Drenthe, waar wordt gewerkt aan een natuurlijk boslandschap, gelegen in het Nationaal Park Drentsche Aa, werd met een pilot gestart. Natuurlijk keken we ook goed naar de invloed van de Cabiner en haar bezoekers op de omliggende natuur. Nadat de meeste kinderziektes verholpen waren, kon de verhuur beginnen. Dat ging als een speer. Dus werden er na een jaar nog drie bij geplaatst, twee in het Hart van Drenthe, één op de Hondsrug. Het is mogelijk om een trektocht te maken van Cabiner naar Cabiner.

De Cabiner 's nachts (foto: Steenvoorden Luc)
De Cabiner ’s nachts

Wil je ook eens een nachtje doorbrengen in een Cabiner, of een trektocht tussen Cabiners maken? Meer informatie en boeken op www.cabiner.nl

boswachter Evert Thomas

reageren

geef een reactie

 • Wim Nicolai
  14 augustus 2019 om 23:30

  Waar en hoe zou ik dit kunnen bespreken,? Ben erg benieuwd ben opzoek naar zoiets en wist niet dat het zo naast de deur is. Mvg Wim nicolai

 • Piet Westbroek
  20 maart 2019 om 23:24

  Cabiner ! Voor mij – en ongetwijfeld velen – nog nieuw. Mooi en waardig idee/initiatief ! Mede omdat dit verplaatsbaar is wellicht !

  Zie ik de foto (verlichte cabiner) in een stuk mysterieus bos dan begint zo’n verblijf hierin meteen te kriebelen.

  Een tip van mijn zijde. Wij bezoeken jaarlijks de natuurkampeerterreinen van ‘Staatsbos’. Als gepensioneerd monteur (Autogaragebedrijf) heb ik voor nood altijd een of twee auto-accus bij mij. Kan ook een accu in iets mindere conditie zijn. Een gebruikte bijvoorbeeld.

  In de cabiner zijn – begrijpelijk – geen stroom-voorzieningen. Mocht de alternatieve verlichting spontaan uitvallen dan is er op twaalf volt verlichting voorhanden. 12 volt lampje, oude fitting uit een afgedankte auto, wat lengte aan simpel speakerdraad, twee klemmetje’s en klaar-is-kees.

  Kosten beperkt ? Ideetje om iets eenvoudigs bij de standaard-uitrusting toe te voegen. ?!? In aardedonker is maar niets…

  • Boswachter Evert Thomas
   21 maart 2019 om 08:51

   Piet, goed idee. Zal ik doorgeven aan de beheerder van de cabiners. Dank voor reactie. Groet Evert Thomas

  • Casa di Calcas
   12 september 2019 om 23:35

   Aan boswachter Evert Thomas,

   Met belangstelling hebben wij uw blog gelezen over de cabiner. Wij hebben een soort gelijk initiatief genomen in Zuid-Limburg. Echter wij stuiten op tegenwerking van de gemeenten. Zij hanteren hierbij argumenten: er mag niet gebouwd of voorzieningen neer gezet worden in natuurgebieden. Hoe hebben jullie dit opgelost? Graag willen wij hierover met jullie in contact treden.

   In afwachting van jouw reactie,

   Ellen Dohmen
   Casadicalcas

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog