www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Water speelt de hoofdrol in het Bargerveen

8 oktober 2019 Boswachter Jans de Vries in Drenthe
Bekijk het magazine Water in het Bargerveen

Bekijk het magazine Water in het Bargerveen

Nog geen duizend jaar geleden was een groot deel van Nederland bedekt met uitgestrekte hoogvenen. Van al dat bruine goud is minder dan 1 procent over. Het Bargerveen is één van de locaties waar nog levend hoogveen groeit. En het is de enige plek in Nederland waar de lange zonnedauw en vijfrijig veenmos nog voorkomen. Het vasthouden van regenwater is in dit gebied van groot belang. Zonder hoogwater geen hoogveen. Daarom werkt Staatsbosbeheer in het project Bargerveen-Schoonebeek samen met verschillende partners aan een betere waterhuishouding en de ontwikkeling van nieuwe natuur in het natuurgebied Bargerveen.

Water speelt in het Bargerveen de hoofdrol. Maar waarom is water voor het Bargerveen zo belangrijk? In het nieuwe online magazine ‘Water in het Bargerveen’ vertellen lokale experts je daar alles over.

Waar gaat het over?

Het Bargerveen is een van de laatste nog overgebleven hoogveengebieden in Noord-West Europa. Maar het voortbestaan van deze bijzondere natuur is niet vanzelfsprekend. Het grondwater loopt namelijk langzaam weg uit het Bargerveen, waardoor de veengrond inklinkt en het veenmos niet meer kan groeien. Als er niets gebeurt, zal het Bargerveen zoals we het nu kennen langzaam verdwijnen. Om dit te voorkomen, werken veel verschillende partijen in het gebied samen om het waterpeil in het Bargerveen op een constant niveau houden. Daarvoor worden verschillende maatregelen genomen, zoals bijvoorbeeld de aanleg van grote waterbuffers. In het online magazine ‘Water in het Bargerveen’ vertellen lokale experts je daar alles over.

Nieuwsgierig geworden? Lees het magazine online!

Lees meer over het project Bargerveen-Schoonebeek op de projectwebsite: www.bargerveen-schoonebeek.nl.

reageren

geef een reactie

 • Piet Westbroek
  8 oktober 2019 om 12:48

  Leerzaam en boeiend ! Kwetsbaar stuk natuur waar klaarblijkelijk voorzichtig mee moet worden omgegaan.

  Meteen rijst bij mij de vraag of het mogelijk is om kunstmatig meer van dit soort gebieden aan te leggen binnen een passende verdeelsleutel.

  ….Wellicht ben ik (te) enthousiast maar er kan tegenwoordig zoveel…

  Natuur-is-er-nooit-genoeg-toch ?!!!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog