www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Hondenbezitters let op: laat uw hond niet los bij schaapskudde!

8 juni 2020 Boswachter Kees van Son in Drenthe
Schaapskudde Het Stroomdal

De verontwaardiging onder het publiek én bij mij is groot na opnieuw een aanval van een loslopende hond op schaapskudde Het Stroomdal in Nationaal Park Drentsche Aa! De hond joeg de kudde van driehonderd schapen een greppel in, waarna de schapen over elkaar heen struikelden. Drie schapen zijn daarbij doodgedrukt. Oproep aan alle hondenbezitters: houd uw hond aan de lijn!

Ook de herder is erg aangeslagen door dit zoveelste incident met een loslopende hond. Dagelijks hebben de herders in Drenthe te maken met dit soort incidenten. Voor velen lijkt het herderschap een mooi en rustig beroep, maar de praktijk laat zien dat dit niet altijd zo is. Elke dag weer moeten ze aan hondenbezitters vragen of ze hun hond willen aanlijnen, ongeacht of de hond nu wél of niet mag loslopen op die locatie. En vaak wordt zo’n opmerking de schaapsherder niet in dank afgenomen. Maar loslopende honden en schapen gaan gewoon niet samen!

Elke hond bedreiging voor kudde

Daarom schrijf ik dit blog: om het publiek (u misschien) te informeren wat een loslopende hond kan aanrichten in het vrije veld. Voor een schaap(skudde) is een hond niets anders dan een roofdier die uit is op voedsel. ‘En de hond van de schaapsherder dan’, zult u zich wellicht afvragen? De (werk-)hond van de herder is getraind om schapen te drijven en ze geen kwaad te doen. De schapen kennen die hond maar hebben daar wél ontzag voor, daarom láten ze zich drijven. Elke andere hond vormt dus een bedreiging, tenzij ze zijn aangelijnd.

Reekalveren en grondbroeders

En schapen zijn niet de enige dieren die ernstig verstoord kunnen worden door honden. Nu, in het broedseizoen, zijn grondbroedende vogels hier heel gevoelig voor. Jonge vogels vormen een weerloze prooi voor een hond. Reeën werpen in deze periode hun kalveren. Een reekalf ligt verstopt en vertrouwt op zijn schutkleur en vlucht dus niet als een hond in de buurt komt. Vele reekalveren worden hierdoor het slachtoffer van loslopende honden, vaak zelfs zonder dat het baasje ervan af weet. Je wilt toch niet dat jouw trouwe viervoeter zoiets aanricht?

Hondenlosloopgebieden

Loslopende honden zijn niet alleen in Drenthe een probleem. Misschien volgt u boswachters en/of schaapsherders in heel Nederland via social media. De mooiste foto’s worden er gedeeld, maar ook foto’s en filmpjes van doodgebeten reeën en reekalveren. Om uw hond toch lekker te kunnen laten rennen, hebben we terreinen aangewezen waar honden los mogen lopen. Zie daarvoor de website van het Nationaal Park. De hond moet echter wél onder appèl staan en komen zodra u dat zegt!

Weet wat een loslopende hond kan aanrichten

Ik begrijp dat dit geen leuk en opwekkend bericht van mij is geworden! En dan heb ik het nog niet eens gehad over de overlast van loslopende honden voor andere gasten van onze prachtige natuurgebieden. Ik hoop dat hondenbezitters zich dit ter harte nemen. Ik wil u ook vragen dit bericht zoveel mogelijk te delen met anderen, zodat iedereen weet wat een loslopende hond kan aanrichten in de natuur.

Ik wens u nog vele mooie wandelingen in de Drentse natuur, mét of zonder hond.

reageren

geef een reactie

 • Pieter
  10 juni 2020 om 19:32

  Hier ligt dus ook een taak voor Staatsbosbeheer. Bij de natuurkampeerterreinen staan – meen ik toch – borden met honden aangelijnd.

  Houdt men zich er niet aan dan volgt verwijdering van het terrein. Men heeft dan het risico genomen

  • Arno
   15 juni 2020 om 08:53

   Heeft SBB überhaupt voldoende capaciteit betreffende handhavend personeel?

 • Jaap P. Gehem
  9 juni 2020 om 11:55

  Dag Cees,
  Het is alleen maar goed om onze gasten (met of zonder hond) nog eens te waarschuwen voor de kwetsbaarheid van fauna vooral in deze periode van het jaar. Dat deed je trouwens heel netjes en je maakte duidelijk waarom.
  Ik hoop dat vele van onze gasten je bericht lezen. Misschien een suggestie: plaats bij de berichten van Staatsbos altijd (met een link) deze en dit soort waarschuwingen.
  Groeten,
  Jaap Gehem, Boarnburgum

 • Wilko Scheeres
  8 juni 2020 om 20:28

  De ‘natuurgebieden’ in Nederland zijn pretparken geworden voor honden en
  sporters,’moet kunnen’ zeggen de terrein-
  beheerders,echter het zijn een ander slag
  mensen die weinig oog hebben voor hun
  omgeving en alleen maar tot last zijn,
  fauna en honden gaan niet samen,de
  mountainbikers gaan echt niet voor de
  wandelaar opzij!Rest maar 1 ding;gooi ze
  uit jullie natuurgebieden,wees zuinig met
  het weinige wat er nog aan natuur is!

 • M. Miltenburg
  8 juni 2020 om 18:57

  Sinds kort staan er in de bossen waar ik woon extra bordjes waarbij hondenbezitters nóg eens gevraagd wordt hun hond onder appel te houden … Zolang er geen handhaving is, laat iedere hondenbezitter fikkie lekker door de bossen struinen. Niemand die het ziet, toch? Ik ben een groot hondenliefhebber, heb er zelf ook een, maar ik heb wel respect voor de dieren in de natuur.

  • Marjolein Zoll
   8 juni 2020 om 22:10

   Beste M. Miltenburg,
   Ik vind dat een kwestie van fatsoen, je hond aan de lijn houden. Er kan toch niet een boa achter elke boom ?

  • Piet Westbroek
   8 juni 2020 om 23:16

   Ben beslist geen hondenliefhebber maar daarentegen geen hater. Heb er gewoon ‘niets mee’. Zeker nu ik als pensionado medicijnen bezorg en tot twee maal toe gebeten werd door een hond.

   In beide gevallen nam de bezitter haar verantwoordelijkheid niet. Onbegrijpelijk !

   Stoor mij ook vaak aan vele niet aangelijnde honden.

   Denk even terug aan een verblijf op natuurkampeerterrein Borger. Prachtterrein maar loslopende over het terrein stuivende honden.

   En iedereen moet het maar goed tot leuk vinden, Niet dus !

   Onbegrijpelijk ! Sinds een aantal jaren honden op de terreinen toegestaan en meteen wordt de hele hand gegrepen. Hondenbezitters zouden moeten beseffen dat er een categorie mensen – terecht – bang is voor honden.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog