www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Ontdek de onbekende streken van Drenthe

3 juli 2020 Boswachter Wenda Kloen in Drenthe
onbekende streken

Dit jaar (her)ontdekken we de natuur in eigen land. In dit blog vind je tips van mij en mijn collega-boswachters in de provincie Drenthe. Stuk voor stuk minder bekende plekken die zeker een bezoekje waard zijn!

Wandelen in de natuur

In het Sleenerzand wandel je langs hunebed en grafheuvels, heidevelden, vennetjes en uiteraard, zand. Er zijn verschillende met kleur aangegeven wandelroutes van 2,4 tot 6 km. Ook zijn er veel wandelpaden waarover je kan slenteren door het bos. Parkeren kan naast de Aagjeshoeve of bij parkeerplaats Kibbelveen. Heb je niet genoeg aan één dag wandelen? Ga dan logeren bij de boswachter: in het noorden van het Sleenerzand ligt middenin de natuur natuurkampeerterrein De Kijl.

Ten noorden van Assen ligt het Noordsche Veld. Een bos- en heidegebied in de Kop van Drenthe dat in 2017 door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed officieel benoemd is als archeologisch Rijksmonument. Start je wandeling bij De Natuurplaats Noordsche Veld, waar je ook terecht kan voor een hapje en een drankje. Vanaf hier vertrekken er verschillende bewegwijzerde wandel- en fietsroutes door het typisch Drentse landschap.

natuurplaats noordsche veld
De Natuurplaats Noordsche Veld

Vlakbij het Noordsche Veld ligt Veenhuizen. Een bosrijk gebied waarin je aan de zuidkant een uniek en uitgestrekt hoogveengebied vindt, het Fochteloërveen. In de bossen kan je heerlijk zelf wandelen of je laten leiden door de Esmeer-route van 3,1 km langs het Esmeer, de grootste pingoruïne van Drenthe.

Of loop je eigen route door deze gebieden met de routeplanner van Wandelnet.

Met kinderen op pad

In Sleenerzand ligt Speelvijver Kibbelkoele, een zwemplas met een zandstrand waar ook de allerkleinsten spetterplezier kunnen beleven. Eten en drinken kan je bij de kiosk halen en er is volop picknickgelegenheid. Is het geen zwemweer? En wil je nog even je benen strekken? Vanaf Kibbelkoele loop je in een half uur naar hunebed ‘De Papeloze Kerk’. Let op: je mag niet klimmen op hunebedden.

Bij De Natuurplaats Noordsche Veld start een laarzenpad voor kinderen, waarbij je op zoek gaat naar waterdiertjes, is er speelnatuur en kan je bij de geitjes kijken.

landgeiten
Landgeiten bij De Natuurplaats Noordsche Veld

Ga terug in de tijd

Grafheuvels bekijken? Of hunebed ‘De Papeloze Kerk’ (D49) en ‘Celtic Fields’ bezoeken? Je vindt ze in het Sleenerzand. Rond grafheuvel de Galgenberg is een palenkrans gereconstrueerd, die vroeger geplaatst werd als teken dat de doden met rust gelaten moesten worden. Pak vanaf Aagjeshoeve de groene wandelroute van 2,4 km. Of vanaf parkeerplaats Kibbelveen eerst de blauwe route en dan de groene route. Verder is het vanaf het Sleenerzand een halfuurtje rijden met de auto naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

papeloze kerk
‘De papeloze kerk’ in het Sleenerzand in Drenthe

Of breng eens een bezoek aan het gevangenisdorp Veenhuizen. Daar werd in 1823 een dwangkolonie gesticht door de Maatschappij van Weldadigheid.

Fietsen door de omgeving

Verken de omgeving op de fiets via het fietsknooppuntennetwerk. Pak je mountainbike voor een route van 32 km door het Sleenerzand. De route start vanaf Speelvijver Kibbelkoele. Er ligt een ANWB fietsroute van 37 km die door het Sleenerzand gaat en start in Orvelte.

Door het Noordsche Veld gaat o.a. de fietsroute Veehuizen, waar je langs 5.000 jaar geschiedenis in de Kop van Drenthe fietst. De route is 60 km en is in te korten naar 25 km. In de omgeving kan je ook de fietssafari De Big Vief doen, 40 kilometer fietsen tussen verschillende horecagelegenheden en ondertussen op zoek gaan naar de Drentse Grote Vijf.

Of stippel zelf een route uit in de omgeving aan de hand van fietsknooppunten op route.nl.

Onbekende streken in andere provincies bezoeken? Dat kan! Bekijk onze tips van de boswachter op www.staatsbosbeheer.nl/onbekendestreken.

reageren

geef een reactie

 • Rosa van der Kamp
  5 augustus 2020 om 13:47

  Bedankt voor de vermelding van de Drents Big Vief! 🙂

  • Piet Westbroek
   8 november 2020 om 10:27

   Als je in Drenthe niet tot rust komt dan nergens. Prachtige boswachterijen welken ongemerkt in elkaar overgaan.

   …Nederland vol ? Nee hoor ! Doe je best en je vindt prachtige natuur met haar passende stilte…

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog