www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Natuurplaats Noordsche Veld strekt haar vleugels uit

16 oktober 2019 Boswachter Albert Henckel in Drenthe

De Natuurplaats Noordsche Veld

De Natuurplaats Noordsche Veld. Na bijna een jaar bouwen zijn de drie gebouwen klaar. Een perfect startpunt voor een bezoek aan het gebied met haar prachtige natuur en verhalen. Afgelopen weekend was de officiële opening, maar ook komend weekend bent u van harte welkom tijdens de open dagen. Met theater, muziek en activiteiten voor alle leeftijden!

Start bouw

Bijna een jaar geleden begon de de bouw van De Natuurplaats. Een locatie vlak bij het Noordsche Veld waar mensen al duizenden jaren lang hun sporen hebben achter gelaten. Ernaast ligt het voormalig munitiecomplex Donderboerkamp, een relict uit de koude oorlog, tussen Donderen en Norg. Donderboerkamp biedt nu onderdak aan culturele en sociale instellingen als de PeerGroup, Huis van de Natuur en Zorgboerderij Prins. Ook Staatsbosbeheer heeft twee voormalige bunkers in gebruik als werkplaats en voor machines.

Vanaf de Natuurplaats lopen allerlei wandel- en fietsroutes en er is een trimbaan. Vlak bij het bos en dicht bij het terras is er speelnatuur. Hier zijn stapstenen, een kabelbaantje, een waterpomp en meer. Bij De Natuurplaats zijn landbouwakkertjes uit de late Bronstijd (raatakkers) nagemaakt voor allerlei activiteiten.

Horeca- en informatiepaviljoen

Opening

En eindelijk was het deze zomer zover. We verhuisden met ons team op 19 augustus van het oude kantoor in Langelo naar het nieuwe kantoor aan de Donderseweg in Norg. Aan het horeca- en informatiepaviljoen werd nog even langer gewerkt. De werkzaamheden waren kort voor de opening op 10 oktober klaar. Zo’n 160 genodigden maakten gebruik van de uitnodiging om gezamenlijk met de gebruikers van De Natuurplaats het complex officieel te openen. Theatergroep Collectief Walden en Garage TDI (een huis voor het jeugd- en jongerentheater in Drenthe) speelden er een deel van hun voorstelling die ze tijdens de open dagen laten zien. Er zijn nog tickets beschikbaar voor 19 en 20 oktober.

Door het onthullen van Donder de das, een dier dat je overal op De Natuurplaats tegenkomt, door het meisje Ilva en Marianne van Wijk, werd De Natuurplaats officieel geopend. In het horeca- en informatiepaviljoen is een wand met de geschiedenis van het gebied, verteld door het meisje Ilva en Donder de das.

Opening De Natuurplaats

 

Openingsact met aanwezigen

 

Onthullen Donder de das door Ilva en Marianne

 

Open dagen op 12-13 en 19-20 oktober

Het eerste weekend zit er al weer op. Een paar duizend bezoekers maakten gebruik van de gelegenheid om kennis te maken met De Natuurplaats en om de nieuwe gebouwen te bekijken. Velen brachten een bezoek aan Donderboerkamp waar Garage TDI, Collectief Walden en Het Kanaal hun voorstelling lieten zien. Bij het horeca- en informatiepaviljoen was er een optreden van Bloem. Zorgboerderij Prins had haar deuren geopend en de bezoekers konden de dieren bekijken. Met het trekpaard werden demonstraties gegeven en op de speelplaats speelden kinderen al met de waterpomp of in de modder. Ook de kabelbaan werd veelvuldig gebruikt.

Kindervoorstelling Kanoet
Kindervoorstelling van Bloem

Gemist?

In het weekend van 19 en 20 oktober bieden we u nog een keer de gelegenheid om de Natuurplaats en de nieuwe gebouwen te ontdekken. U bent dan van harte welkom tussen 10.00 en 17.00 uur. Ook hebben we dan weer een uitgebreid programma. Voor een aantal theatervoorstellingen wordt een bijdrage gevraagd. Meer informatie over de open dagen en het bestellen van kaarten voor de voorstelling kunt u vinden op de website van Huis van de Natuur.

Zelf zal ik ook aanwezig zijn om u ons nieuwe kantoor te laten zien of u mee te nemen op een excursie naar het Noordsche Veld. Ik hoop u dit weekend te mogen begroeten!

reageren

geef een reactie

 • Regina Robaard
  16 oktober 2019 om 13:30

  Beste meneer Henckel,

  Allereerst van harte gefeliciteerd met jullie mooie nieuwe complex. Ik loop regelmatig met mijn hond in Het Noordsche Veld, een van mijn favoriete wandelbossen en heb de gebouwen beetje bij beetje zien groeien.
  Maar, u voelt hem misschien al aankomen, tot mijn grote schrik zag ik afgelopen weekend dat het bos inmiddels in tweeën is gedeeld voor wat betreft het loslopen van de hond en hond aan de lijn. Het beginstuk bij parkeerplaats en gebouwen begrijp ik heel goed dat je daar je hond aan de lijn moet doen. Mijn hond, een labrador, zou anders al gauw het restaurant gevonden hebben :-)).
  Het gehele hoofdpad is hond aan de lijn, terwijl iedereen toch heel goed met elkaar omgaat voor wat betreft wandelaars, fietsers etc. Ook zag ik dat een pad in het nieuwe losloopgebied compleet vernield is met enorme machinaal gegraven gaten, bomen over het pad, dus afgesloten en onbegaanbaar.
  Ik begrijp dat Staatsbosbeheer educatie erg belangrijk vindt en daar hebben we allemaal baat bij. Echter, het lijkt nu bijna op een kinderspeelplaats. Daar zullen de speurtochten en kinderverjaardagsfeestjes bij komen, wat een verstoring van de natuur. Het is zo’n heerlijk naturel zwerfbos, waar je oneindig kunt lopen. En nu maken jullie er een park van.
  Ik hoop dat u mij op de volgende vragen een antwoord kan geven.
  Waarom de grote beperking voor loslopende honden ingevoerd?
  Waarom een zandpad in het losloopgebied onbegaanbaar gemaakt?
  Komen er nog meer onaangename verrassingen voor de hondenbezittters in de toekomst?
  Als laatste het “kunstwerk” bij de ingang. Ik ben ook tegen bont dragen, maar om de bontjes (echt of onecht) nu in de bomen te gaan hangen, dat vind ik niet kunnen. Respectloos naar de dieren en voor kinderen een fout voorbeeld. Dan is er wel een andere manier om het bont terug te geven aan de natuur.

  Met vriendelijke groeten,

  Regina Robaard

  • Ronja
   28 december 2019 om 14:42

   Heeft u al een reactie gekregen? Vind dat het bos gewoon vervuild is door al die borden. Om nog maar te zwijgen over het zingfietspad. Mensen willen in het bos rust en natuur! Geen pretpark!

 • Margreet Anceaux
  16 oktober 2019 om 11:03

  Leuk, die openingsfestiviteiten, maar wie de alg. openingstijden wil weten, moet op digitale speurtocht… Da’s beetje jammer voor de horeca, die er het brood wil serveren en moet verdienen. Ik vond: 10-17, en alleen ’s maandags gesloten.

  • Albert Henckel
   16 oktober 2019 om 12:03

   Hoi Margreet. Het klopt dat het van 10.00 – 17.00 u is. Ik zal even kijken hoe de officiële openingstijden te vinden zijn en overleggen of het beter kan. Op de site van De Natuurplaats staat bij contact de openingstijden en de dagen (di t/m zo) dat ze open zijn. Het is natuurlijk altijd lastig om te weten waar je moet beginnen met zoeken. Allicht zou het beter kunnen. En de menukeuze is aan de horeca. Wat ik er van gezien heb ziet datgene wat ze serveren er erg goed uit.
   In ieder geval bedankt voor de aanvullende opmerkingen.

 • Piet Westbroek
  16 oktober 2019 om 10:41

  Binnen een jaar een dergelijk project ‘van-de-grond’. Da’s mooi en knap !

  Laten we koesteren dat er in deze – soms beangstigende – moderne tijd nog altijd ruimte is voor de natuur in al haar waarden.

  Want al schrijdt de techniek in een ras tempo onverminderd voort hebben wij allen baat bij alles wat groeit en bloeit.

  Niet in mindere mate waar het gaat om je te kunnen terugtrekken uit de hectiek van alle dag.

  …Waar kan dat beter dan in Moeder Natuur…

  Laat de bezoekers maar komen !

  • Albert Henckel
   16 oktober 2019 om 12:10

   Dank je Piet. Het is ook een mooi complex geworden waar verschillende maatschappelijke organisaties bij elkaar komen. En dat versterkt elkaar. En de natuur in de Kop van Drenthe is natuurlijk ook erg mooi met de Onlanden, Landgoed Mensinge, Veenhuizen en vele andere gebieden.

  • Piet Westbroek
   16 oktober 2019 om 13:24

   Met elkaar eens !

  • Piet
   16 oktober 2019 om 22:31

   Discussie’s zijn vast niet de bedoeling. Toch nog even een reactie mbt het hondenverhaal van Regina. Ongetwijfeld een aardige dame ! Daar twijfel ik niet aan !

   Echter draait klaarblijkelijk veel bij haar om de hond. Is er een gebied voor honden aangelijnd en evenzo ‘hond-mag-los’ dan lijkt men de hondenbezitters voldoende tegemoet gekomen te zijn.

   Ben beslist geen hondenhater maar ook zeker geen liefhebber. Dat heeft zo zijn redenen. Als bezorger al meerdere malen zonder enige aanleiding/reden gebeten met alle gevolgen van dien

   Velen met hond begrijpen dan helaas ook vaak niet dat niet een ieder liefhebber is.

  • Piet
   16 oktober 2019 om 22:35

   Het is vast niet de bedoeling om discussies te gaan houden. Echter toch even het volgende mbt de reactie van Regina. Ongetwijfeld een aardige dame. Daar twijfel ik niet aan.

   Echter draait het bij haar klaarblijkelijk goeddeels om haar hond. Een losloop-gebied evenals honden-aan-de-lijn aansluitend lijkt mij netjes. Dan is de hondenbezitter voldoende tegemoet gekomen toch ?!!

  • Ronja
   28 december 2019 om 14:37

   Waarom mogen er geen paarden meer in het bos komen? Wat is daar de reden van?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog