www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Nieuwbouw bij Noordsche Veld bijna afgerond!

14 augustus 2019 Boswachter Albert Henckel in Drenthe
Nieuwbouw Natuurplaats Donderboerkamp aug 2019

Nieuwbouw bij het Noordsche Veld komt in de afrondende fase

Stand van zaken medio augustus 2019. Er is de afgelopen maanden weer hard gewerkt aan de drie gebouwen bij het Noordsche Veld aan de Donderseweg in Norg. Het nieuwe beheerkantoor van Staatsbosbeheer in de Kop van Drenthe wordt zelfs deze week al in gebruik genomen. Het informatie- en educatiegebouw met horeca en de beheerderswoning zullen in september worden opgeleverd. Hoog tijd dus voor een nieuw bouwblog met daarin een update over de vorderingen bij de bouw. Een blog met nieuwe foto’s, data van de officiële opening en de nieuwe naam!

Natuurplaats Noordsche Veld

De naam van onze nieuwe locatie is Natuurplaats Noordsche Veld. Een mooie plek om te starten voor een bezoek aan het gebied en om de vele verhalen van vroeger en nu te beleven. Naast horeca en verschillende informatievoorzieningen vind je hier straks ook speelnatuur met o.a. een waterspeelplaats, kabelbaan, trimroute en landgeiten. Vanaf de Natuurplaats kun je straks ook starten met verschillende fiets- en wandelroutes. De recreatieve voorzieningen in het gebied hebben ook een upgrade gekregen. Zo zijn er een nieuwe parkeerplaats, fietspad en oplaadpunten voor elektrische fietsen en auto’s gerealiseerd.

Nieuwbouw Natuurplaats Donderboerkamp aug 2019
Geitenweide in één van de raatakkers op de Natuurplaats (foto: Staatsbosbeheer)

 

Nieuwbouw Natuurplaats Donderboerkamp aug 2019
Waterspeelplaats t.o. het nieuwe informatie- en educatiegebouw met horeca (foto: Staatsbosbeheer)
Logo Natuurplaats Noordsche Veld

Afbouw van duurzame gebouwen

De bouw van het kantoor van Staatsbosbeheer is in de afrondende fase, Bouwbedrijf Boelens zorgt voor de laatste kitrandjes en installatiebureau Van Riesen voor de verlichting. In het informatie- en educatiegebouw met horeca zijn inmiddels de binnenwanden gezet en kan ook hier gestart worden met de afbouw. De zonnepanelen op de daken wekken stroom op en de warmtepompen worden binnenkort aangesloten.

Het bouwterrein rondom de drie gebouwen heeft een metamorfose ondergaan. De aarden wallen, die ervoor zorgen dat de gebouwen “opgaan in het landschap”, zijn namelijk aangebracht. En ook op de daken ligt nu grond, de eerste begroeiing komt al naar boven. Binnenkort gaan we het terrein inzaaien met een Drentse gras- en bloemenmengsel waar we de insecten en andere fauna vast en zeker een groot plezier mee doen!

Nieuwbouw Natuurplaats Donderboerkamp aug 2019
Beheerkantoor Staatsbosbeheer Kop van Drenthe (foto: Staatsbosbeheer)
Nieuwbouw Natuurplaats Donderboerkamp aug 2019
Natuurlijk begin van het groene dak waar straks het speciale Drentse gras- en bloemenmengsel wordt ingezaaid (foto: Staatsbosbeheer)

Verhuizen

Staatsbosbeheer verhuist in augustus van Langelo naar het nieuwe pand in Norg aan de Donderseweg 20. Theehuis De Bosrand sluit op zondag 1 september definitief haar deuren zodat ook zij kunnen beginnen aan de verhuizing en de inrichting van de nieuwe panden. Theehuis De Bosrand aan de Donderseweg 7 in Norg wordt daarna gesloopt zodat hier ruimte ontstaat voor natuurlijke begroeiing.

Kantoor SBB Langelo
Beheerkantoor Staatsbosbeheer Kop van Drenthe in Langelo (foto: Staatsbosbeheer)

 

oude Theehuis Bosrand
Theehuis de Bosrand aan de Donderseweg 7 in Norg (foto: Staatsbosbeheer)

Ondertussen werken we hard door aan de informatievoorziening op en rondom onze nieuwe locatie, een nieuwe website en een feestelijk openingsprogramma. En in de maand september wordt er ook nog hard gewerkt aan de aanleg van de nieuwe speelnatuur. We hoeven ons de komende weken dus niet te vervelen!

Openingsweekenden

De officiële opening staat gepland op donderdag 10 oktober a.s.. Op zaterdag 12, zondag 13, zaterdag 19 en zondag 20 oktober hebben we een boordevol programma met activiteiten waarin je kennis kunt maken met de Natuurplaats. Meer informatie hierover in ons volgende blog!

 

Groet Marianne van Wijk (De Bosrand) en Albert Henckel (Staatsbosbeheer)

reageren

geef een reactie

 • Piet Westbroek
  19 augustus 2019 om 23:39

  Drenthe is – ook – een heerlijke provincie ! Er wordt vast uitgezien naar de opening van dit complex. Niets zo mooi als integreren in de natuur !

  Dit is ‘Staatsbos’ uiteraard toevertrouwd !!

  Voorzichtig ideetje van mijn zijde. Waarom niet een kleinschalig natuurkampeerterreintje toevoegen aan deze locatie ?!

  Er zijn nogal wat SBB terreinen gesloten de laatste jaren in deze bosrijke provincie. ….Strategisch gezien zou een terreintje ‘erbij’ op deze locatie mijns inziens welkom zijn dan wel in een behoefte voorzien…

  Ik begrijp het wel. Er moeten financieen beschikbaar voor zijn maar anderzijds is dit toch een van de doelstellingen van SBB nl de recreant betrekken bij de natuur.

 • hans lanooij
  19 augustus 2019 om 19:39

  Het ziet er mooi uit maar zijn er ook voorzieningen voor ruiters ?

  Groet Hans Lanooij

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog