www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Hoezo, kinderen willen niet buiten spelen?

4 december 2020 Boswachter Corné Joziasse in Drenthe

Bij de brede basisschool De verwondering doen ze niet liever. De dag begint steevast met buitenactiviteiten, zoals bewegend leren en iedere dag het bos in. Natuurlijk zijn de kinderen ook binnen te vinden, maar dat is niet meer dan een halve dag! De school staat pal naast het Mensingebos. Een geschikter leslokaal kun je niet bedenken: een school met de natuur als uitgangspunt. Waar je al spelend de wereld om je heen vanuit verwondering leert ontdekken. Lekker in de buitenlucht. Dat gunnen we onze kinderen toch allemaal? Ik kijk er naar uit om vanmiddag een gastles te verzorgen samen met juf Mascha.

Struintocht over de paadjes

Staatsbosbeheer wil graag kinderen meer kennis laten maken met de natuur. Naar buiten en je verwonderen over wat je allemaal ziet en voelt! Meerdere onderzoeken wijzen uit dat natuur  goed is voor de ontwikkeling van het kinderbrein. En zeg nou zelf, vond jij die uren in de schoolbank zo geweldig? Dus die uitnodiging voor een gastles vanmiddag pak ik met beide handen aan. Ik heb er zin in! Na een telefoongesprek vooraf met juf Mascha wat we gaan doen, kiezen we voor een struintocht over de leuke paadjes door het Mensinghebos. Het groepje telt negen kinderen, de jongste is vier en de oudste negen.

Een teek in mijn arm!

Bij aankomst op school stormen de kinderen enthousiast rennend op me af. Boswachter! “Kijk, ik heb een teek”, roept Quinn lachend en laat zijn arm zien. “Wat moet ik doen?” Wat een mooi begin denk ik. We staan gebogen om de buitentafel en pakken gelijk de ‘koe bij de hoorns’. We kijken gebiologeerd naar het kleine spinnetje dat zich met zijn snuit in de onderarm van Quinn heeft geboord op zoek naar een druppel bloed. Allemaal weten ze van de ziekte van Lyme en beseffen dat het beestje er snel uit moet. Er wordt al druk gezocht naar een tekentang.

Al heel wat geleerd

Ondertussen begint Naomi hardop te lezen uit een boekje dat ze heeft meegenomen, over de dieren in het bos. En leren we meer over het leven van de teek. Zo gaat het leren dus hier. De tekentang is inmiddels gevonden en aan mij de eer de teek te verwijderen. Dat valt nog niet mee want iedereen zit er met zijn neus bovenop, waardoor ik vrijwel geen zicht heb op het ‘plaats delict’. Na verwoede pogingen gaat de trofee dan toch de groep rond. De opluchting is duidelijk voelbaar. De teek gaat in een potje!

wat kruipt daar?
wat kruipt daar?

Spechtenflat

Het ijs is meer dan gebroken en we gaan op stap, alsof we elkaar al jaren kennen. Geweldig. Zo lopen we door het bos en staan stil bij de vele spechtenholen in dode bomen. Het lijkt wel een spechtenflat; al die holen boven elkaar! We omarmen bomen. “Bomen hebben ook gevoel” wordt gezegd. We zien paddenstoelen en vragen ons af wie hiervan gegeten heeft. Een eekhoorn? Niet gek voor een paddenstoel die eekhoorntjesbrood wordt genoemd. Ik wijs de kinderen op paden van reeën en dassen. Die noemen we wissels. Onvermoeibaar huppelen ze alle kanten op. Voor mij een teken dat ze in hun element zijn. Ze kletsen ze me de oren van het hoofd. Supergezellig. “Boswachter wil je onze boom zien.” Natuurlijk wil ik dat en we lopen naar een grote eik aan de rand van het bos. Hun boom! Mooi dat ze zich zo verbonden voelen met deze boom.

Holletjes en kriebelbeestjes

We zien overal holletjes van muizen en staan stil bij vermolmde bomen. Ik vertel ze dat deze bomen worden opgegeten door schimmels en insecten en er uiteindelijk niets overblijft. Zo doet de natuur aan recyclen. We zien overal torretjes en kleine kriebelbeestjes rondkruipen in het hout. De tijd gaat snel en we lopen terug naar school om deze fantastische middag af te sluiten. Dat doen we natuurlijk ook weer buiten. Ik word hartelijk bedankt. Heel graag gedaan en ik bedank hen op mijn beurt voor deze les voor mij. Leren vanuit verwondering! Dat gaat bijna vanzelf. Tot de volgende keer jongens en meisjes!

overal beestjes

overal beestjes

Meer weten ?

Wil je meer weten over de Vrije school BBS de Verwondering, check dan de website. Staatsbosbeheer vindt educatie belangrijk. Daarom organiseren wij, vaak in samenwerking met anderen, natuureducatie programma’s, zoals natuurwijs. Daarnaast organiseren de buitencentra van Staatsbosbeheer en de Natuurplaats bij donderboerkamp bij Norg diverse educatieve activiteiten.

BBS de Verwondering  is op zoek naar een nieuw onderkomen. Dus tips zijn meer dan welkom!

reageren

geef een reactie

 • M.L. Figee
  7 december 2020 om 11:31

  Wat een leuke dag voor de kinderen én een wat een fijn verslag om te lezen. Heel positief. Het is een fijne manier van leren én goed voor de gezondheid: lekker buiten! Ook een mooie afwisseling van werk voor de boswachter(s).
  Veel meer scholen zouden zoiets moeten doen, de jeugd heeft immers de toekomst. En als die jeugd zich meer bewust is van de waarde van de natuur om ons heen zal dat bijdragen aan een betere omgang met die natuur.
  Dit project verdient daarom beslist bredere bekendheid.

  Wellicht kan Staatsbosbeheer een balletje opgooien door scholen te informeren over de mogelijkheden en/of de minister van onderwijs (of de staatssecretaris) aan te schrijven met een verzoek om dergelijke lessen standaard in het programma op te nemen. Misschien kan contact met de milieufederaties ook helpen. Zij kunnen deze mogelijkheid bijvoorbeeld in hun nieuwsbrief vermelden, eventueel met een artikeltje(of dit verslag) erbij.

  • Corné Joziasse
   7 december 2020 om 12:52

   Dank voor de leuke reactie en suggestie. Ik ga het met onze mensen bespreken. Met de genoemde school is inmiddels een structurele samenwerking afgesproken.

 • Piet Westbroek
  4 december 2020 om 13:50

  Je hart juicht als ik lees wat hier allemaal wordt gedaan met en voor de kinderen.

  Soms saaie schoolbanken verruilen met de natuur ‘om-de-hoek’.

  Zo zal ook de boswachter genieten om dit allemaal – misschien zichtbaar genietend – te kunnen en mogen doen.

  Welke scholen gaan deze leerzame en leuke strategie volgen ?

  • Boswachter Corné Joziasse
   5 december 2020 om 08:47

   Daar ben ik ook heel benieuwd naar!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog