www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Vroege Vogels op bezoek in Hart van Drenthe

16 april 2021 Boswachter Evert Thomas in Drenthe

Menno en Matthijs

Ze waren het al een tijdje van plan, en nu is het dan gelukt: Vroege Vogels was te gast in het Hart van Drenthe. Afgelopen week was de crew van maandagavond tot woensdagmiddag bezig om allerlei interessante onderwerpen in het Hart van Drenthe in beeld te krijgen. Ook passeerden een hoop Drentse natuurkenners de revue. Alles uiteraard coronaproof. Dat wordt een aflevering die het kijken meer dan waard is!

Het team van Vroege Vogels bestond uit de presentatoren Willemijn en Menno, regisseur Roul, twee cameraploegen, geluidstechnici en iemand voor de facilitaire zaken. Toch gauw een persoon of tien. Vooraf was een inventarisatie gemaakt van onderwerpen die we vanuit Staatsbosbeheer graag wilden vertellen. Specialisten van buitenaf en boswachters van Staatsbosbeheer vertelden het verhaal. Collega Pauline Arends, als boswachter ecologie, bracht veel interessante sprekers in én kwam zelf ook aan het woord.

Alle verhalen aan bod

We zijn in het Hart van Drenthe gezegend met zoveel kenners die prachtig kunnen vertellen. Lammert de Boer hield een verhaal over het ree, Willem van Manen over de broedvogels in de Holmers en Diliana Welink over de glanzende houtmier. Matthijs Verweij (stagiair bij Van Hall) vertelde over stierenkuilen in het Hart en Jan ten Hoopen over de letterzetterkever en de gevolgen. Van ons eigen team vertelden Pauline over het veenhooibeestje en andere veenvlinders en Karel Bos en ik over de omvorming naar natuurlijk boslandschap en water.

Vroege Vogels op pad in het Hart van Drenthe

Zeearend door het beeld

De cameraploegen van Vroege Vogels werden van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat naar allerlei prachtige plekken in het gebied gebracht. En het weer was ons zeer gunstig gezind. ’s Nacht was er wat vorst en er kwamen hagelbuien over. Dat leverde met de zon schitterende wolkenluchten op. We hadden prima prima temperaturen, zingende vogels en zelfs een zeearend die rustig door het beeld vloog.

Testen

Voordat we met de verschillende ploegjes het veld in konden om te gaan filmen, moest er natuurlijk getest worden op corona. Een standaardritueel tegenwoordig, helaas. Ook de gastsprekers moesten er aan geloven. Lammert bleek goed met het wattenstaafje overweg te kunnen, hoewel ik vond dat hij dieper moest… Zelf was ik stomtoevallig die ochtend in de teststraat geweest in Assen en wist al binnen twee uur dat ik negatief was.

Lammert doet test

Mooi beeldmateriaal

Al met al weet ik zeker dat de crew van Vroege Vogels veel interessante zaken heeft kunnen vastleggen en prachtig beeldmateriaal heeft geschoten. Ze reden woensdag ongetwijfeld tevreden weer richting Hilversum. Het was een geweldige ervaring om erbij betrokken te zijn. Het eindresultaat is, voor zover we het nu weten, op 21 mei te zien bij BNN/VARA.

reageren

geef een reactie

 • Annemarie
  25 april 2021 om 01:50

  Staat genoteerd!
  Mijn man en ik zijn in juli 2019 vanuit Randstad verhuisd naar Woonpark Diepstroeten in Assen, direct grenzend aan Nationaal park De Drentsche Aa, Startend in ons eigen bos en binnen kwartiertje fietsend naar bijvoorbeeld het Deurzerdiep, genieten we iedere dag van al het natuurschoon om ons heen . Al vele prachtige fiets- en wandeltochten gemaakt in onze prachtige provincie. We hebben onze plek gevonden!

 • M.L. Figee
  19 april 2021 om 09:25

  Leuk artikeltje, goede tip. Ik ga zeker kijken!

  • ethomas
   20 april 2021 om 10:33

   Ben zelf ook benieuwd wat ze er van gemaakt hebben. Dank en groet Evert Thomas

  • Boswachter Evert Thomas
   20 april 2021 om 10:33

   Ben zelf ook benieuwd wat ze er van gemaakt hebben. Dank en groet Evert Thomas

 • Jos Vink
  16 april 2021 om 22:47

  Verdiend deze aandacht voor dit prachtige stukje Drenthe waarin ik al heel wat uurtjes heb rondgestruind. Ik ga zeker kijken.

 • Piet Westbroek
  16 april 2021 om 21:50

  Gelukkig ! Ze zijn er nog !! Bevlogen mensen die heel veel van de ruime natuur weten en dit dolgraag met natuurminnaars willen delen !!!

  In elk geval in Drenthe maar ongetwijfeld ook in de overige provincies van ons mooie land !

  Wij kamperen graag op de terreinen van SBB en soms moet je keuze’s maken. Welke provincie wordt het dit keer ? Kan lastig zijn wanneer je zo je favoriete terreintjes weet.

  Drenthe maakt in elk geval deel uit van ons scala. Vooralsnog staat 21 mei in de agenda om de gemaakte opnamen te kunnen zien.

  Natuur-in-al-haar-pracht-boeit-immers-altijd !!!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog