www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Bevers onder de weg

9 maart 2022 Boswachter Evert Thomas in Drenthe

In het Hart van Drenthe werken we al jaren aan een natuurlijk landschap. Steeds meer planten en dieren voelen zich hier thuis. Zo heeft ook de bever zijn weg teruggevonden. Een paar bevers hebben wel een heel bijzondere plek uitgekozen. Voor ons misschien niet het handigst, maar de bever voelt zich er prima thuis.

Takken en knaagsporen

Door het beekdal van de Holmers, één van de bronnen van de Drentsche Aa in het Hart van Drenthe, loopt een asfaltweg. Sinds enkele weken liggen er steeds takken op de weg. Iedere ochtend en avond, als boswachter Pauline er  langs rijdt, haalt ze de takken van de weg. Hoe die takken daar komen? Dat is het werk van bevers. In een straal van honderden meters rond de burcht zijn overal knaagsporen te vinden.

knaagsporen

Geschikt voor bevers

Op het menu van de bevers staat vooral wilg. Nadat de waterhuishouding in het gebied Holmers/Halkenbroeken is hersteld, is het gebied een stuk natter geworden. Van grasland is het veranderd in een moeras. Tijdens hun zoektocht naar een geschikt gebied kwamen de bevers hier en ze voelden zich hier thuis. En bij thuis hoort een huis. Die zijn ze nu aan het bouwen onder deze asfaltweg. Misschien niet de handigste plek voor ons, maar blijkbaar geschikt voor de bevers.

Terug van lang weggeweest

Staatbosbeheer is blij met de komst van de bever in het Hart van Drenthe, waar de natuur haar gang kan gaan. De bever staat symbool voor het natuurlijke landschap. Ook de otter, raaf en kraanvogel  zijn terug van lang weggeweest. Om te voorkomen dat de boel instort hebben we de weg afgesloten voor zwaar verkeer. Wandelaars en fietsers mogen de weg nog wel gebruiken. Op termijn zoekt Staatsbosbeheer een definitieve oplossing, mogelijk in de vorm van een stevige houten brug. Maar zolang de bevers daar onder de weg in hun burcht zitten, gaan we daar natuurlijk niets doen.  We respecteren het huis van de bever en laten ze met rust.

burcht bevers

 

reageren

geef een reactie

 • M.L. Figee
  10 maart 2022 om 19:52

  Wat een mooie ontwikkeling en wat een leuke dieren, die bevers. Inderdaag lekker laten bouwen en bij voorkeur het verkeer daar helemaal niet meer toestaan, ter voorkoming dat er bevers of andere dieren worden aangereden.

  Mooi filmpje, inderdaad.

 • Piet Westbroek
  9 maart 2022 om 19:31

  Wat mooi ! Laat het voor Staatsbosbeheer geen handige plek zijn geeft het ongetwijfeld voldoening dat bijzondere dieren zoals bever en otters zich daar thuis voelen.

  Mooi filmpje ! Kun je met genoegen naar kijken. Niets mooier dan de natuur in al haar pracht en praal…

  • Piet Westbroek
   10 maart 2022 om 23:10

   Goed voorstel. Verkeer omleiden zolang dat nodig is. Het gaat hier immers om dieren waar ‘we’ uiterst zuinig op moeten zijn. Voor het verkeer in Drenthe zullen er ongetwijfeld alternatieve route’s zijn.

   Een ieder met ‘oog voor het dierenrijk’ zal begripvol zijn !

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog