www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Insectenweide in Exloo: een nieuw thuis voor bijen en vlinders

10 oktober 2023 Boswachter Linde in Drenthe
Leerlingen van OBS De Zweng richten een insectenhotel in.

Leerlingen van OBS De Zweng richten een insectenhotel in.

De zomer van 2019 bracht niet alleen warm weer en zonneschijn, maar ook een buitengewoon theaterevenement naar het Buinerveld. De adembenemende voorstelling Mammoet trok veel enthousiast publiek, én leverde een belangrijke bijdrage aan de natuur. Een deel van de opbrengst van het theaterspektakel werd namelijk gewijd aan het creëren van een stukje paradijs voor bijen, vlinders en andere insecten: een prachtige insectenweide aan de Hoofdstraat in Exloo.

Een bloeiende oase voor insecten

Op maandag 9 oktober 2023 maakten 34 leerlingen van Openbare Basisschool De Zweng een uitstapje naar de insectenweide. Hun missie? Vijf insectenhotels inrichten om de krioelende bewoners van deze groene oase te verwelkomen. De insectenweide in Exloo is nu een toevluchtsoord voor de vaak over het hoofd geziene helden van de natuur: insecten. Allerlei drachtplanten en bomen zijn met liefde geplant en gezaaid, en ze leveren de nectar en het stuifmeel waar deze kleine schepsels van afhankelijk zijn. Insecten spelen een grote rol in ons ecosysteem. Ze bestuiven bloemen, die zorgen voor vruchten en groenten die we dagelijks eten.

Vrijwilligers en Binnenwerk

De ochtend werd begeleid door enthousiaste vrijwilligers en de ondersteuning van collega’s van Binnenwerk. Binnenwerk creëert duurzame banen voor mensen met een arbeidsbeperking. In de samenwerking met Staatsbosbeheer Drenthe plaatst Binnenwerk teams in de provincie zodat ze aan de slag kunnen in het natuur- en recreatiebeheer. De dag kreeg een extra gouden randje omdat twee collega’s van Binnenwerk, die de MBO2-opleiding Bos- en Natuurbeheer volgen, hun examenopdracht konden vervullen door te helpen bij dit evenement. Beide studenten slaagden met vlag en wimpel voor hun examen!

Aan de slag met alles wat zoemt

De leerlingen van OBS De Zweng gingen met veel enthousiasme aan de slag met natuurlijke materialen zoals bamboestengels, boomstammetjes en dennenappels om de insectenhotels in te richten. Dit was niet alleen een praktische les in natuurbehoud, maar ook een kans om te leren over het belang van bijen, vlinders en andere bestuivers. Als dank voor hun harde werk ontvingen de leerlingen zakjes met bloemzaadjes om zelf te zaaien, waardoor ze een stukje natuur naar huis konden brengen. Maar dat was nog niet alles: ze kregen ook een bouwpakket voor een mini-bijenhotel. Zo kunnen ze ook thuis aan de slag om nog meer onderdak te bieden aan alles wat zoemt.

Ik vond het fantastisch om te zien hoe fanatiek de kinderen aan de slag gingen. En het resultaat mag er absoluut wezen. Ik hoop dat de inwoners van Exloo nog jaren plezier hebben van de insectentuin aan de Hoofdstraat. Dus ben je in de buurt? Kom dan eens langs en geniet van alles wat vliegt en zoemt!

reageren

geef een reactie

  • Piet Westbroek
    11 oktober 2023 om 23:30

    Mooi ‘Natuurlijk’ initiatief ook weer ! Voor ons als Westerlingen nieuw ! Wellicht hadden wij dit bij ons recente verblijf op het Natuurkampeerterrein Borger bezocht.

    Onthouden dus voor de toekomst !

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog