www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Ontwikkeling nabij Noordsche Veld van start

30 november 2018 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Onthulling insectenhotel tijdens het startsein van de bouw nabij het Noordsche Veld

Onthulling insectenhotel door Bert Hummelen (Staatsbosbeheer) en Marianne van Wijk (De Bosrand) tijdens het startsein van de bouw nabij het Noordsche Veld

Vorige week was het een mooi moment rondom de ontwikkeling van het Noordsche veld in de Kop van Drenthe, de start van de bouw van drie duurzame gebouwen: een beheerkantoor van Staatsbosbeheer, een informatie- en educatieruimte met horeca en een beheerderswoning.

Ontwikkeling Noordsche Veld en Peestermaden

Al een aantal jaren geven we -Staatsbosbeheer en De Bosrand – het Noordsche veld en de Peestermaden meer bekendheid door allerlei activiteiten met organisaties en vrijwilligers uit de buurt te organiseren. Om die samenwerking nog meer vorm te geven hebben we enkele jaren geleden besloten om te verhuizen naar een nieuwe locatie, waar we in de 2e helft van 2019 naartoe gaan en waar nu nog hard gewerkt wordt. 

Illustratie van hoe de nieuwe locatie eruit moet komen te zien. Links op de foto het toekomstige beheerkantoor van Staatsbosbeheer en recht de informatie- en educatieruimte met horeca.

Belevingen en speelnatuur creëren

Op de nieuwe plek ontstaat straks een Drents erf tussen de drie duurzame gebouwen vanwaar je dan het gebied in kunt trekken en de vele verhalen van vroeger en nu kan beleven. De gebouwen moeten zoveel mogelijk “opgaan in het landschap”, door er grondwallen omheen te leggen en “groene daken” erop te leggen. Op de nieuwe plek vind je straks dus het nieuwe beheerkantoor van Staatsbosbeheer, een beheerderswoning en een gebouw waar je terecht kunt voor een hapje en drankje en waar je informatie over het gebied kan krijgen. Vanaf deze nieuwe plek ontdek je ook de “raatstructuur”, nagebouwd van de raatakkers – oude landbouwgronden van rond 800 jaar v. Chr. – die je nog op het Noordsche veld kunt zien liggen. De akkers in de raatstructuur krijgen net als in de vroegere ijzertijd een wisselteelt, we wisselen de inhoud van de akkers naar de ideeën die mensen hebben voor een akker. Inmiddels weten we al dat we in één van de akkers Nederlandse landgeiten willen laten lopen en we gaan er speelnatuur in aanleggen.

IJzertijd-dag bij het Noordsche Veld
Het Noordsche Veld nabij de nieuwe locatie en rijk aan o.a. cultuurhistorische elementen waaronder de raatakkers. (foto: Staatsbosbeheer)
Aangelegde raatakkerstructuur
Een illustratie van de aangelegde raatakkerstructuur bij onze nieuwe locatie

1e gasten

De eerste gasten op de nieuwe plek zijn inmiddels ook gesignaleerd. Tijdens het “start bouw” momentje vorige week hebben we het nieuwe insectenhotel geopend. Deze was eerder tijdens één van de vakantieactiviteiten bij De Bosrand al gevuld met materialen door de kinderen uit Norg. En die insecten zijn alvast verhuisd naar de nieuwe locatie!

Insectenhotel
Insectenhotel (hier nog in de maak) die al op de nieuwe locatie staat. (foto: Staatsbosbeheer)

Ook  zagen we in de uitgegraven bouwput dat een nachtelijke bezoeker al een kijkje was komen nemen. Precies op de plek van een uitstekende kei heeft de vos zijn “welkomstboodschap” achtergelaten!

Uitwerpselen van een vos op een uit de grond stekende kei (foto: De Bosrand)

De parkeerplaats bij het gebied is inmiddels al volledig vernieuwd en uitgebreid, ook ligt er een nieuw fietspad die je over de oude “karresporen” naar het nieuwe erf brengt. De “karresporen” is één van de verhalen, de belangrijkste  zijn inmiddels samengevat in een bewegwijzerde “Noordsche Veld wandeling”. De informatiefolder hiervan is gratis op te halen bij Theehuis De Bosrand.

Fietspad richt het Noordsche Veld
Nieuw aangelegde fietspad dat langs ons nieuwe locatie loopt richting het Noordsche Veld. (foto: Staatsbosbeheer)

In volgende blogs zullen we jullie op de hoogte houden van de ontwikkeling van de bouw en de activiteiten die we straks starten vanaf onze nieuwe plek.

Marianne van Wijk (De Bosrand) en Albert Broekman

 

reageren

geef een reactie

 • Victoria Carson
  12 december 2018 om 08:28

  We change the substance of the fields to the thoughts that individuals have for a field. In the mean time, we definitely realize that we need to run Dutch land goats in one of the fields and we will incorporate playing nature with it. https://www.aoneassignments.com

 • Piet Westbroek
  1 december 2018 om 23:44

  Staatsbosbeheer is – meer dan ooit ? – goed bezig. De-ene-aktie-na-de-andere !! Het lijkt erop dat men bezig is met een inhaalslag wat welhaast te lang is blijven liggen.

  Mooi hoor ! Natuur – in de ruimste zin van het woord – is er immers nooit genoeg !

  Geweldige intiatieven. In deze jachtige tijd is er – gebleken – toch weer steeds meer behoefte aan rust. En waar kan dat beter dan inde natuur waar ook ons land voldoende van heeft vermits er zuinig mee wordt omgegaan.

  En dit doet SBB ! Volhouden en doorgaan met daar-waar-mogelijk ! Mag ik een voorzichtig ideetje noemen ? De verdeelsleutel van de puur natuurkampeerterreinen is – per provincie – nogal ontwricht.

  Hier en daar een sfeervol eenvoudig terreintje erbij is welkom ! Mag gerust kleinschalig zijn. Denk hierbij als voorbeeld aan Zanderdennen Kootwijk.

 • MLF
  30 november 2018 om 16:20

  Dat ziet er veelbelovend uit; dank aan iedereen die hieraan meewerkt en tot nu toe al meegewerkt heeft. Mooi insectenhotel trouwens…

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog