www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Schaapherder, geen gewoon vak!

17 januari 2014 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Op woensdag 29 januari a.s. organiseert het Nationaal Park Drents-Friese Wold een winteravondlezing met als thema: ‘het vak van schaapherder en het belang van de schaapskudde van Doldersum’. Schaapherder Catrinus Homan vertelt deze avond op boeiende wijze over het wel en wee van de schaapskudde en gaat dieper in op het vak van schaapherder.

De lezing start om 20.00 uur in het Buitencentrum van Staatsbosbeheer, Terwisscha 6a te Appelscha. De lezing is gratis, een kleine donatie is welkom. Opgave is gewenst via m.veken@ivn.nl of eventueel 06-46370754. 

Het beeld dat wij hebben van een herder gaat meestal samen met nostalgie en eenvoud. We denken dat een herder niet veel anders hoeft te doen dan rondkuieren met de schapen over de heide. Toch oefent een herder een echt vak uit. Hij of zij werkt aan de hand van plannen die gemaakt zijn om de heide en alle bijzondere planten en dieren te behouden of terug te laten keren. Er worden  ook echt begrazingstechnieken gehanteerd.

Aan de hand van foto’s en anekdotes maakt Catrinus inzichtelijk  waaruit de werkzaamheden bestaan, wat de resultaten zijn van de afgelopen jaren en wat hem nog te doen staat.

Zonder het nostalgische imago te verstoren zal hij duidelijk maken waarom een gescheperde schaapskudde een moderne en zeer goede beheersmaatregel is!

Datum: woensdag 29 januari

Locatie: Buitencentrum Staatsbosbeheer, Terwisscha 6a te Appelscha

Aanvang: 20.00 uur

Boswachter Corné Joziasse

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog