www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Voorjaarsvakantie bij Buitencentrum Drents-Friese Wold

19 februari 2015 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Komend weekend start in de regio Noord en Midden de voorjaarsvakantie. Daarom organiseert Staatsbosbeheer vanaf zaterdag allerlei leuke en interessante activiteiten voor het hele gezin. Vooral de terugkerende thema-activiteiten Wild in het Wold zijn een aanrader.

Voor de meeste activiteiten geldt dat aanmelden vooraf noodzakelijk is.
U kunt hiervoor bellen met het Buitencentrum via 0516-464020 of een e-mail sturen naar drentsfriesewold@staatsbosbeheer.nl

Zaterdag 21 februari 14.00-16.00 uur
Wild in het Wold: Roofvogelexcursie
Onder leiding van een deskundige gids vertrekt u voor een fietstocht van ongeveer 10 tot 15 km door het Nationaal Park Drents-Friese Wold en de omliggende landerijen. Op dit moment zijn er veel roofvogels actief. Er zijn nog wintergasten te zien zoals de prachtige blauwe kiekendief, waarbij het mannetje het karakteristieke blauwe verenpak draagt. Maar ook de buizerds, die elkaar luid miauwend het hof maken hangen al in de lucht.
Tips: Neem een verrekijker mee en uw eigen (huur-)fiets
Kosten: €7.50 p.p. (Kinderen tot 12 jaar €5,-)

Roofvogelexcursie
Foto: Albert Henckel

Zondag 22 februari, 14.00-16.00 uur
Naar buiten op zondag
Elke laatste zondag van de maand organiseert Staatsbosbeheer een excursie waarbij je ter plekke kunt aansluiten. Aanmelden vooraf is dus niet nodig. (Behalve als u met een groep wilt meedoen)
Een gids neemt u mee op ontdekkingstocht langs de verrassingen die de natuur in dit seizoen, zo op de grens van winter en lente te bieden heeft. De eerste bloemen bloeien al, dus het zal niet lang meer duren voordat ook de insectenwereld ontwaakt.
Kosten: €5,00 p.p. (Kinderen tot 12 jaar betalen de helft)

Dinsdag 24 februari, 17.30-19.00 uur
Op stap met de Schemerschim

Het moment waarop de dag overgaat in de nacht is een heel bijzonder moment: kleuren vervagen, andere geluiden dan overdag worden hoorbaar. Uiteindelijk is het donker en kunnen de sterren tevoorschijn komen. Het is ook een moment waarop je normaal gesproken niet zo gauw in de natuur rondloopt.
De Schemerschim doet regelmatig haar ronde door het Drents-Friese Wold in de schemering. Ze kent de geheimen van het gebied en deelt deze héél af en toe met anderen.
Dit jaar is het Staatsbosbeheer twee keer gelukt om een afspraak te maken met de Schemerschim. Tijdens deze niet-alledaagse belevingstocht worden alle zintuigen aangesproken. Kinderen zijn van harte uitgenodigd! En ouders die niet alleen thuis durven te blijven mogen ook mee….
Hoe is het om in het donker te lopen zonder zaklamp? Welke dieren kun je horen? Hoe is het is te mijmeren over de sterren terwijl je met zijn allen naar de donkere avondhemel tuurt? Ben je nieuwsgierig geworden? Dan ben je toe aan een onvergetelijke avond in de natuur van het Drents-Friese Wold. Welkom!
Schemerschim

Woensdag 25 februari, 14.00-16.00
Wild in het Wold- Kinderdoemiddag diersporen
Elke vakantie organiseert Staatsbosbeheer op woensdagmiddagen de Kinderdoemiddag. Kinderen ontdekken hier onder leiding van een (v)aardige natuurgids op een speelse manier de natuur. In deze voorjaarsvakantie is het thema diersporen. In het Nationaal Park Drents-Friese Wold komen veel verschillende diersoorten voor. Veel van deze dieren zie je eigenlijk nooit. Maar door te kijken naar de sporen die ze achterlaten kun je er toch achter komen wat ze doen en wat ze bijvoorbeeld eten. Wat staat er op het menu van een eekhoorn bijvoorbeeld? Of hoe ziet de voetstap van een ree eruit? Ontdek dit tijdens de kinderdoemiddag diersporen!
Na afloop mag je je speurboekje meenemen naar huis nemen.
Kosten: €5,00 voor kinderen tot 12 jaar (€3,50 voor volwassenen)

Donderdag 26 februari, 20.00-22.00 uur
Wild in het Wold-lezing Het leven van de das
Deze lezing in de serie Wild in het Wold staat helemaal in het teken van dassen. De lezing wordt gehouden in het kader van het jaar van de das, een initiatief van de zoogdiervereniging. Tonnie Sterken vertelt over zijn ontmoetingen met dassen in Drenthe. De das is het grootste roofdier van Nederland en behoort tot de marterachtigen. Een groot deel van het voedsel bestaat echter uit vruchten en regenwormen. De das verblijft overdag in een fascinerend netwerk van ondergrondse tunnels, een burcht genaamd, waarvan er in het Drents-Friese Wold diverse te vinden zijn.
Kosten €5,00 per persoon

Jaar van de Das
Foto: Aaldrik Pot

We begroeten u graag in het Buitencentrum Drents-Friese Wold
Tot en met 1 maart zijn we alle dagen van de week geopend van 10.00-17.00 uur.
Buitencentrum Drents-Friese Wold
Terwisscha 6a
8426 SJ Appelscha
Telefoon: 0516-464020
E-mail: drentsfriesewold@staatsbosbeheer.nl
Volg ons ook op Twitter:
Mariet Keuning: @woldwachter en Joke van der Lei:@reservebosw8er

Geplaatst door Joke van der Lei

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog