www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Het Prinsenbos

26 maart 2015 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

In het Drents-Friese Wold ligt een stukje wilde natuur genaamd Prinsenbos. Het gebied ontleent zijn naam aan de weg die langs de oostgrens van het gebied loopt. Nadat de laatste boer gestopt is met zijn bedrijf op de Uilenhorst is het hele gebied natuur geworden. In de loop der jaren is het van typische landbouwgebied veranderd naar een meer natuurlijk terrein. Het Prinsenbos is echt een stuk natuur om te struinen, er verdwijnen steeds meer brede zandwegen en je mag zelf je pad kiezen.

Het totale gebied is omrasterd en wordt begraasd met diverse soorten vee. De 12 Schotse Hooglander ossen zijn het meest indrukwekkend, zeker van dichtbij. Vorige week was ik in het gebied om foto’s te maken van de natuurontwikkelingen. De auto die ik gebruik is bij de koeien bekend en al snel kwamen ze nieuwsgierig mijn kant op gerend. Omdat het veld erg nat is, wilde ik net uitstappen om verder te wandelen naar het fotopunt. Ik heb wel even gedacht om te wachten, maar ja dan kan je lang blijven zitten. Na diep ademhalen toch maar gegaan en mij zelf extra groot gemaakt en een zware stem opgezet om de koeien op afstand te houden. Ze bleven dichtbij komen maar uiteindelijk lukte het om ze op afstand te houden en snel daarna was het nieuwsgierige, uitdagende gedrag voorbij. Toch keek ik vaker dan normaal over mijn schouders waar ze waren tijdens het wandelen over het grasland en het maken van de foto’s.

Laat je niet afschrikken door dit verhaal en kom genieten van het mooie Prinsenbos. Dwars door het gebied loopt een fietspad, vanaf waar een prachtig en afwisselend stuk natuur te zien is. Graslanden, natte vennen, droge stuifduinen begroeid met heide en verschillende bossoorten kom je tegen tijdens het fietsen, paardrijden of wandelen in het Prinsenbos.

Boswachter Liesbeth Koel

Schotse Hooglander ossen
Schotse Hooglander ossen
reageren

geef een reactie

  • a.komrij
    18 maart 2018 om 21:10

    Jammer dat de witte schuur niet weer word gerestaureert.
    Is nu bijna helemaal vervallen.

    Vriendelijke Groet, Abel

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog