www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Kent u deze voorjaarsbloeier ?

10 april 2015 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Een algemeen plantje die u op veel plaatsten kunt tegenkomen. Vaak in grasland, maar ook langs bosranden. Het kan hele tapijten vormen en de gele bloemen bloeien laag boven de grond.

Een typische voorjaarsbloeier. Een slimme plant ook, voor zo ver je van slimme planten kunt spreken natuurlijk. Maar toch. Het plantje heeft zich zo aangepast dat ze net even iets eerder dan andere planten van het zonlicht kan profiteren en zo kan overleven in de wereld van het recht van de sterkste. Zo heeft ze even het rijk allleen en wordt ze niet weg gedrukt door andere, grotere planten. Kan ze even de show stelen in al haar pracht en eenvoud. En lacht ze je toe.

Hoe doet ze dat dan, hoor ik u denken? Het antwoord zit in haar naam!  Het geheim zit in de grond bij haar wortels. Deze plant, dit kruid heeft voedsel opgeslagen in het jaar daarvoor in bolletjes aan de wortels. Dit lijken net speentjes. Die speentjes zorgen ervoor dat de plant veel sneller dan andere planten voedsel ter beschikking heeft in het vroege voorjaar. Vandaar dus!

Kennen wij mensen ook niet zoiets ?

De naam van deze plant kunt u uit de tekst halen. Lukt dat niet dan even klikken op plantje of voorjaarsbloeier

Boswachter Corné Joziasse

bloem en blad
Bloem en blad

 

 

speen
speen
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog