www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Altijd een 2e kans !

8 mei 2015 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Prachtig al dat frisse groen. Verbaas me altijd weer hoe snel een boom opeens vol in het blad staat. Blijft fascinerend, ieder jaar weer. Toch is het u misschien ook opgevallen dat enkele bomen bruine en verdorde knoppen hebben. Ik heb er eens goed naar gekeken en het blijkt nachtvorstschade te zijn. Het heeft vorige week op sommige plekken in Nederland 10 graden gevroren. Dat is best wel extreem te noemen maar toch niet uitzonderlijk.

Bomen hebben zich hieraan aangepast. Een noodzaak om te overleven! Bladeren zijn de energiecentrales van bomen en zonder gaat een boom eenvoudig dood. Een boom moet dus links- of rechtsom bladeren aanmaken! Dit doet hij door een 2e kans strategie te gebruiken als de eerste keer is mislukt. Hoe werkt deze strategie? Een aantal knoppen loopt niet uit direct na de winter tijdens de 1e kans. Zij vormen de reservespelers. Mislukt de eerste poging, dan worden deze reservespelers rond 24 juni actief en vormen nieuw blad. En zo staat de boom weer spoedig midden in het leven na een korte vertraging. Meer kansen zijn er niet.

Het blad en de loten die rond de 24e juni ontstaan worden Sint-Jansloten genoemd. Naar de geboortedag van Johannes de Doper.

Mooie gedachte ook! Er is altijd een 2e kans.

bevroren knop

Boswachter Corné Joziasse

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog