www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Neem een reekalfje nooit mee!

26 juni 2015 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Reeën zijn prachtige dieren en horen helemaal thuis in het Drents-Friese Wold. We kunnen er allemaal van genieten. Het kan maar zo gebeuren! Je loopt in het bos en je ziet ineens een reekalfje liggen.

Zielig ! Is vaak de eerste reactie. In de steek gelaten door de moeder. Begrijpelijk maar schijn bedriegt. Moeder ree is erg schuw maar zorgt heel goed voor haar kroost. Maak niet de vergissing dit diertje aan te raken en neem het zeker niet mee! Het kalfje vertrouwt op zijn schutkleur en moeders is altijd in de buurt en houdt haar kalfje echt wel in de gaten. Zij “verstopt” haar kleine voor rovers. Snel door lopen dus. Als het kalfje is aangeraakt zal het hoogstwaarschijnlijk verstoten worden door de moeder. Dus niet doen!

We zien ook wel hartverscheurende taferelen van doodgebeten reekalfjes door honden. Afschuwelijk. Een reden te meer de hond aan te lijnen. En in hondenlosloopgebieden de hond niet buiten de paden te laten struinen. Als een hond wild ruikt is de verleiding wel heel erg sterk. Anders gewoon aanlijnen.

De kans om deze prachtige dieren te zien is vroeg in de ochtend of aan het begin van de avond. Geniet ervan!

reekalfje

Boswachter Corné Joziasse

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog