www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Draaihalzen meer dan welkom

1 juli 2016 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Successen zijn leuk om te vertellen. We doen er veel aan om het Nationaal Park Drents-Friese Wold aantrekkelijker te maken voor zeldzame soorten die hier van nature een plekje verdienen. Bossen natuurlijker en gevarieerder maken, heide gebieden met elkaar verbinden. En veel meer. Maatregelen die passen bij een natura 2000 gebied. En daar maakt de draaihals dankbaar gebruik van. Zo blijkt uit een aantal nesten met jonge draaihalzen.

_MG_3766-BP-HB

Foto Henny Brandsma                                                                              jonge draaihals

De Draaihals is een kleine specht, goed gecamoufleerd en een zeldzame broedvogel. Zijn naam wijst op een bijzonder flexibele nek. Handig bij het zoeken van voedsel en ontdekken van gevaar. Draaihalzen zijn te vinden in open loof- en lariksbossen en maken een nest in holten van deels verrotte loofbomen. Soms met wel acht eieren. Ze zijn verzot op mieren en hun eieren en poppen. Met hun speciaal ontwikkelde lange en ruwe tong vissen ze eieren en poppen uit mierennesten. En brengen dit voer naar de jongen. Een hele dagtaak met zoveel jongen. Na de zomer vertrekt de vogel weer naar Afrika en overwintert ten zuiden van de Sahara.

_MG_3587-BP-HBB

Foto Henny Brandsma                                        ouder met voer

Vogelonderzoekers observeren nu nauwlettend de vogels en willen natuurlijk graag weten waarom ze het hier zo naar de zin hebben. Met deze kennis kunnen we het beheer toetsen en ervoor zorgen dat deze zeldzame vogels hier in het Drents-Friese Wold vaste voet aan de grond krijgen en dus ieder jaar weer terug komen. Aan mieren in ieder geval geen gebrek blijkt nu al.

Boswachter Corné Joziasse

 

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • Henk
  27 april 2020 om 21:31

  Voor het eerst een draaihals gezien in de berm van de weg in Oude Willem (27apr2020). Gelukkig een foto kunnen maken en thuis opgezocht wat het voor vogel was, want deze kenden we nog niet; een draaihals dus. We blijven ons steeds weer verbazen over de hoeveelheid verschillende vogels in het DF-Wold.

  • Boswachter Corné Joziasse
   28 april 2020 om 08:03

   Wat fijn voor u. De draaihals is een zeldzame verschijning in Nederland. Gelukkig voelt hij of zij zich steeds meer thuis in het Wold. De draaihals houdt van een open landschap met hier en bomen en voedt zich oa met de eieren van mieren. Dit landschap is voor veel dieren interessant. Staatsbosbeheer doet zijn best met beheer en inrichting dit gebied aantrekkelijk te maken en te houden.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog