www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Bijzondere libellen in het Drents-Friese Wold

7 juli 2016 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Het is donderdag 12 mei 2016, het zonnetje schijnt en het is 22 graden met weinig wind. Een uitstekende dag om opzoek te gaan naar libellen! Bij een ven aangekomen in het Nationaal Park het Drents-Friese Wold loop ik rond opzoek naar de eerste libel. Ineens zak ik weg in de veenmosvegetatie. Mijn laarzen lopen meteen vol met water. Ondanks het natte pak, ben ik toch nog even gaan kijken aan de overkant van het ven. In warme bosranden zijn vaak foeragerende libellen te vinden. Tot mijn grote verbazing zie ik ineens een mannetje gevlekte witsnuitlibel op een tak zitten! Mijn dag kan niet meer stuk en het natte pak ben ik meteen vergeten. Wat is er nou leuker dan bijzondere libellen zien, vooral als je het niet verwacht!

Gevlekte witsnuitlibel_IMG_6366

Foto Daphne Flierman                                          Gevlekte witsnuitlibel

Meer dan 30 vennen
Je zou het niet zeggen maar het Drents-Friese Wold heeft wel meer dan 30 vennen. Deze vennen liggen verspreid in het gebied en zijn erg verschillend. Sommige vennen hebben veel open water, andere zijn dichtgegroeid met veenmos. Of omgeven door bos, maar ook  die vol in de wind liggen zoals op de Kale Duinen. Al deze verschillen trekken andere libellensoorten aan. Samen met collega Wouter de Vlieger (Boswachter Ecologie) inventariseer ik libellen. Vanaf begin mei tot eind september gaan we meerdere keren naar alle vennen in het Drents-Friese Wold. Sommige libellen vliegen namelijk al in mei, andere juist pas vanaf juli.

Meer dan 18 soorten
Nu alle vennen eenmaal bezocht zijn, is het tijd om hiervan de balans op te maken. Tot nu toe zijn er in totaal 18 soorten gezien. De komende periode komen daar nog zeker 6 bij. Hoogtepunt van deze eerste telronde is toch wel de gevlekte witsnuitlibel. Deze soort wordt wel steeds meer gezien in Nederland, maar blijft een zeldzaamheid. Het begon donderdag 12 mei met een eerste exemplaar, maar ondertussen is de gevlekte witsnuitlibel gezien bij 11 verschillende vennen. Bij één ven zijn zelfs 11 libellen waargenomen, dit is wel bijzonder te noemen! Een andere bijzondere en mooie soort is de maanwaterjuffer. Deze is ook vrij zeldzaam en maar bij 7 vennen gezien. Beide soorten libellen  zijn kieskeurig; het ven moet precies zijn zoals zij het willen hebben.  Hoe ziet dat eruit ?

Maanwaterjufer_DSC_0174

Foto Remco Versluijs                                                                    Maanwaterjuffer 

Bescherming
Om het leefgebied van de libellen te verbeteren worden bomen weggehaald rond vennen omdat deze veel water verdampen. En we willen dat het water juist in de vennen blijft. Daarnaast worden sloten gedempt om het water vast te houden in het gebied.

Welke soorten zijn er nu te zien?
Nu zijn bijzondere libellen de kers op de taart, maar ook libellen die bijna overal rondvliegen zijn mooi om te zien. De gevlekte witsnuitlibel en de maanwaterjuffer zijn ondertussen (vrijwel) uitgevlogen, dat is wachten tot volgend jaar. Op dit moment vliegt wel de koraaljuffer, een mooie kleine rode libel. Deze libel is bijna helemaal rood en goed te herkennen aan zijn rode poten. Een andere algemene en goed te herkennen libel is de viervlek. Deze grote libel heeft in totaal vier vlekjes in zijn vleugels.

Koraaljuffer_IMG_8936

Foto Daphne Flierman                                                                       Koraaljuffer

Een libel met antivries!
De bruine winterjuffer gaat ook binnenkort weer vliegen. Deze kleine bruine libel is de enige libel die er in de winter nog steeds is en niet dood gaat door de kou. Toch best bijzonder, zou deze libel antivries in zich hebben!

Zelf op onderzoek uit
Hoe libellen herkennenWanneer te zien? Als u een libel van dichtbij wil bewonderen of fotograferen blijf dan op het pad en wacht rustig af totdat ze dichterbij komen of gebruik een verrekijker. In en rond de vennen is veel kwetsbare vegetatie aanwezig waarin de larven van de libellen leven. Betreding van kwetsbare veenmosvegetatie is zelfs jaren later nog te zien. Toch wil ik meegeven ga vooral de natuur in, maar wees voorzichtig. De natuur blijft verrassen en dat is het mooiste wat er is. Dus ga er op uit en geniet!

Boswachter Daphne Flierman

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog