www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Niet storen a.u.b.!

21 maart 2017 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
Een tapuit op de kale duinen

tapuit

Vogels zijn op de terugweg of al aangekomen uit hun overwinteringsgebieden om hier weer een gezinnetje groot te brengen. Na alle gevaren onderweg overleefd te hebben gaan ze vaak direct aan de slag met het bouwen van een nest. Geen tijd te verliezen dus! We hebben hier in het Nationaal Park  het Drents-Friese Wold veel vogels van verschillend pluimage: allerlei bosvogels, maar ook de meer zeldzame grondbroeders zoals veldleeuwerik, tapuit en de nachtzwaluw. Deze soorten zijn zeer kwetsbaar, omdat ze op de grond broeden en daardoor extreem gevoelig zijn voor verstoring.

Niet van het padje..
Blijf de komende tijd dus op de paden in het Drents-Friese Wold. En als u met uw hond op pad wil, houd deze dan aan de lijn of kies één van de vele losloopgebieden. In de Kale Duinen/Aekingerzand zijn vanwege het voorkomen van grondbroeders honden helemaal niet welkom tot 15 augustus. Honden vormen namelijk een hoge stressfactor voor de kwetsbare soorten die in dit stuifzandgebied leven. Om de vogels een handje te helpen, houden we de komende maanden verscherpt toezicht.

Tip van de boswachter

Bezoek de uitkijktoren op de Kale Duinen en u kunt alle moois met een verrekijker tóch van dichtbij beleven. En luister dan vooral even goed naar het opgewonden zingen van de veldleeuwerik. Geniet ervan!

Een nachtzwaluw
Een nachtzwaluw in het Drents-Friese Wold

Lees meer over toegankelijkheid van het Nationaal Park het Drents-Friese Wold.

Boswachter Corné Joziasse

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog