www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Een fantastische Natuurwerkdag in het Drents-Friese Wold

6 november 2017 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Ruim 100 deelnemers stroopten de mouwen op tijdens de natuurwerkdag in het Nationaal Park Drents-Friese Wold afgelopen zaterdag. Volwassenen en kinderen komen massaal op deze mooie dag om jonge boompjes te verwijderen uit de heide. Zo wordt voorkomen dat de heide dicht groeit met bos, en de bijzondere insectensoorten die zich thuis voelen in heide blijven. Gezellig werken in de natuur en na afloop heerlijke erwtensoep en een lunch! De natuurwerkdag is een initiatief van de landschappenNL en wordt mogelijk gemaakt door het IVN, en Staatsbosbeheer.

Heide in ere herstellen.

Zaterdagmorgen 4 november Hoogersmilde. Na een welkomswoordje gingen de deelnemers met spaden en kniptangen enthousiast aan de slag. Het heideveldje dicht bij Hoogersmilde en waar de route van het Belevingspad door heen kronkelt dreigt dicht te groeien met bos. Dat zou jammer zijn en ten koste gaan van de insecten die zich zo thuis voelen in de heide. En dat het gaat niet goed met de insecten weten we inmiddels. Niet alleen opslag van bomen is weggehaald ook oude heide is hier en daar “gemaaid”.  Zodat de heide zich kan verjongen en vitaal blijft. Het maaisel vermengt met de verwijderde boompjes is op hopen gelegd. En daar profiteren weer dieren van die een schuilplekje zoeken voor de komende winter. Al met al een goede zaak dus voor de natuur.

Prachtig weer, heerlijk om buiten te werken en met zoveel mensen een gezellige boel.

De scouting groep de Biezenhutters uit Oosterwolde en de Junior Rangers van het Nationaal Park waren ook dit jaar weer van de partij. Terwijl de meeste deelnemers druk waren met de natuur een handje te helpen, waren andere vrijwilligers van het IVN en Staatsbosbeheer druk met koffie zetten en broodjes smeren voor de lunch. Ook een hele klus voor meer dan 100 man. Na de lunch en met vernieuwde energie werd de eindspurt ingezet. Rond 14.00 was het welletjes en gingen de deelnemers moe en voldaan weer na huis. Uiteraard niet met lege handen. Iedereen nogmaals ontzettend bedankt voor jullie inzet!! Het was een fantastische dag! Volgend jaar weer? U weet het, de eerste zaterdag van november.

De Natuurwerkdag is een landelijk initiatief van de LandschappenNL

En wordt jaarlijks georganiseerd op de eerste zaterdag in november. IVN, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer ea. maken dit geweldige evenement mede mogelijk. Dit jaar hebben ruim 14.000 deelnemers verspreid over bijna 600 locaties in Nederland zich ingezet voor de natuur.

 

Bijna is de erwtensoep klaar
Bijna is de erwtensoep klaar

 

afvoeren van heidemaaisel
afvoeren van heidemaaisel

 

Boswachter Corné Joziasse

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog