www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Runforestrun betaalt mee aan natuurbeheer!

19 januari 2018 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
Cheque

Cheque

Met een bedrag van ruim 1500 euro helpen de renners van Runforestrun mee aan het kaal houden van de Kale Duinen. Een fantastisch initiatief van Winfried Bats om een deel van het inschrijfgeld van de Runforestrun hieraan te besteden. Met dit bedrag worden jonge bomen verwijderd, zodat zeldzame vogels zoals tapuit en nachtzwaluw zich thuis blijven voelen. Nogmaals dank!

Geld bij elkaar rennen

De natuur waardoor gerend wordt, heeft dus profijt van de lopers. Iedere renner schenkt een deel van zijn inschrijfbedrag aan het beheer van dit prachtige natuurgebied. Met een totaalbedrag van ruim 1500 euro gaan we goede dingen doen.

Het Aekingerzand/Kale Duinen door de ogen van Henk en Janetta.
Het Aekingerzand/Kale Duinen                                                                     Foto: staatsbosbeheer

Kale Duinen moet kaal blijven

De Kale Duinen dankt zijn naam aan wind, zand en openheid. Een zandverstuiving met heide en hier en daar een boom. Zeldzame planten en dieren hebben hier nog wel een leefgebied. De tapuit en nachtzwaluw voelen zich hier thuis. Het enige stukje natuur ook dat nooit is ingeplant met bomen. Het merendeel van de bossen in het Drents-Friese Wold is ooit wel aangeplant. De zaden uit deze bossen worden door de wind en vogels over dit stuifzand gebied verspreid. En dat zorgt voor veel jonge bomen.  Als we niets doen, veranderen de Kale Duinen snel in bos. En verdwijnt deze unieke zandverstuiving. Dat willen we natuurlijk niet. Het stuifzand is zeer geliefd bij wandelaars en andere bezoekers van het Nationaal Park.

Beheer kost geld

We doen ons best dit gebied open te houden. Schapen helpen ons daar goed bij en horen ook helemaal bij de heide. Jonge bomen die aan de schapebek ontkomen, worden met de hand of machinaal verwijderd. En dat kost natuurlijk geld! De donatie van de renners is dan ook meer dan welkom. We zijn heel blij met dit initiatief van Bats!

Het kan niet nat genoeg zijn

De bijna 600 renners van de runforestrun hebben zich weer helemaal kunnen uitleven in een kletsnat Drents-Friese Wold. Inmiddels alweer de 4e editie. Het kan de deelnemers niet nat genoeg zijn. De run was dan ook al snel uitverkocht. Organisator Winfried Bats: “Ik wil de run kleinschalig houden, want dat is nu juist zo aantrekkelijk. En past ook beter in de natuur.”

Meer dan welkom

Initiatieven als de runforestrun zijn meer dan welkom in het Drents-Friese Wold. Wil je een evenement organiseren en ook iets voor de natuur doen? Dan ga ik graag met je in gesprek om het te realiseren.

Boswachter Publiek

Corné Joziasse

Ruimte voor wildere natuur

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog