www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Een boomfeestdag in het Drents-Friese Wold

19 maart 2018 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
logo

logo

Een leuk feestje voor 25 leerlingen van cbs de Vaart uit Hoogersmilde 14 maart jl. Normaal begint de dag met reken- en taalles. Nu mocht ik als boswachter wat vertellen over het bos en waarom bomen zo belangrijk zijn voor ons allemaal. De kinderen vertelden me enthousiast over vossen, dassen en boommarters als vaste bewoners van het prachtige bos waar de school pal naast ligt. En ook dat bossen de lucht zuiveren en zuurstof produceren. En dat het leuk en spannend in het bos kan zijn, zeker als je bomen mag planten met de Boomfeestdag! Lekker het bos in dus.

Natuurlijk en gevarieerd bos

En waarom Staatsbosbeheer dan nog steeds bomen kapt? Ja. een begrijpelijke vraag op de Boomfeestdag. Om die vraag goed te beantwoorden zijn we naar het bos gefietst en hebben ze gezien dat je door ruimte te maken, jonge bomen de kans geeft. Door grote bomen van de lariks, fijnspar en amerikaanse eik groepsgewijs te kappen geef je bomen als eik, beuk, grove den en andere soorten de ruimte. Zo ontstaat een natuurlijker bos met veel variatie. Variatie in soorten, leeftijd en in lichte en donkere plekken. Daar komen meer vogels op af op zoek naar voedsel en nestplekken. Reeën en andere dieren vinden een schuilplaats. Een bos aantrekkelijk voor mens en dier.

Een handje helpen

Om het bos een handje te helpen hebben de kinderen jonge beuken en enkele grote eiken geplant. Met de hulp van leerkrachten, boswachters en vrijwilligers van Staatsbosbeheer zijn er ongeveer 400 bomen geplant. Een hele klus maar met een lekkere koek en wat lekkers te drinken was de klus snel geklaard. De plek van aanplanten is zo gekozen dat de kinderen makkelijk de ontwikkeling van de jonge aanplant en het bos kunnen volgen van het wandelpad. Zo kunnen ze zelf maar ook familie laten zien wat ze voor moois hebben gedaan. Na een bosspel fietsten de kinderen moe en voldaan eind van de ochtend weer naar school.

Landelijke Boomfeestdag

Om de natuureducatie verder uit te dragen, organiseert de Stichting Nationale Boomfeestdag al 60 jaar, rond het begin van lente, de “Nationale Boomfeestdag”. Op dit moment doen er jaarlijks 115.000 kinderen mee aan de Boomfeestdag in ruim 79% van de gemeenten. Zij planten ruim 200.000 bomen ofwel 80 voetbalvelden! Bomen worden geplant als struik of als solitaire boom. In een laan in parken, straten, pleinen, buitengebied, bossen verspreid over heel Nederland.

Boswachter
Corné Joziasse

Nationaal Park Drents-Friese Wold. Ruimte voor wildere natuur

reageren

geef een reactie

  • ankitsaini
    13 juni 2018 om 21:49

    Its a clearly mention these are the instructions about of your printer and computer active directory domain service currently unavailable. Some time it occur any kind of the problem and this is out of your knowledge so don’t worry about it. This is very short matter only take some help of the directory domain services.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog