www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Werk in uitvoering !

7 september 2018 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
natuurlijk en gevarieerd bos

natuurlijk en gevarieerd bos

Staatsbosbeheer maakt de resterende productiebossen in het Nationaal Park Drents-Friese Wold aantrekkelijk voor dieren, planten en mensen. Dit doen we door open plekken te maken in het bos. Op deze plekken ontstaat spontaan weer bos met meer variatie in boomsoorten en leeftijd. In de nabije toekomst zal zo een natuurbos ontstaan. En meer met rust gelaten worden. Zo is het Drents-Friese Wold straks één van de weinige gebieden in Nederland waar de natuur zoveel mogelijk haar gang mag gaan.

Waarom eigenlijk?

Begin vorige eeuw zijn veel naaldbossen aangeplant voor de houtproductie. Net als de Amerikaanse eik. Deze boomsoorten zijn dominant aanwezig maar horen eigenlijk niet de hoofdrol te spelen in een natuurlijk bos. Voor meer variatie in boomsoorten krijgen bomen die hier van nature voorkomen van ons een duwtje in de rug. Door open plekken te maken komt er voldoende licht op de bosbodem. Soorten als berk, beuk, eik, lijsterbes en andere boomsoorten profiteren hiervan en ontkiemen spontaan in dit “opgemaakt bedje”. Eigenlijk bootsen we zo een natuurlijke situatie na. Een woudreus die na een lang leven uiteindelijk  het loodje legt, valt om en maakt plaats voor een nieuwe generatie.  Door regelmatig open plekken te maken ontstaan meerdere generaties met diverse boomsoorten. Zo ontstaat een meer natuurlijk bos waar dieren voedsel vinden, jongen kunnen groot brengen en een schuilplaats vinden.

Wat gaat er gebeuren?

Bomen met stip worden verwijderd in de periode medio oktober tot begin maart 2019. Buiten het broedseizoen dus. Staatsbosbeheer werkt volgens de gedragscode natuurbeheer en ons hout draagt het FSC-keurmerk. Dat betekent dat we rekening houden met aanwezige dieren en planten. Bomen met nestholtes, mierenhopen en dassenburchten worden ontzien. Het vrijkomende hout gaat naar de houtverwerkende industrie. De opbrengsten worden gebruikt voor het beheer van natuurgebieden.

Wat merkt u hiervan?

In de blauw omlijnde bosgebieden van het  ’t Grootte Veen en de  Zuidelijke Veldhuizen zijn oogstmachines aan het werk. De boomstammen worden langs brede zandpaden gestapeld, streepjes op de kaart, en afgevoerd door houttransportauto’s. Fietspaden blijven toegankelijk. Gemarkeerde wandel-, ruiter- en atb-routes zijn tijdelijk slecht begaanbaar en worden na de werkzaamheden hersteld. Onze excuses voor de overlast. Infopanelen informeren bezoekers op de betreffende locaties.

Meer informatie ?

Staatsbosbeheer Drents-Friese Wold, Bosweg 27-b, 9423 TA Hoogersmilde, c.joziasse@staatsbosbeheer.nl. www.boswachtersblog.nl/drentsfriesewold 

Ruimte voor wilde natuur

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Bos afgewisseld met heide, vennen en beekdalen maken dit gebied uniek. De natuur krijgt hier de kans haar gang te gaan. Bossen ooit aangeplant voor houtproductie krijgen een natuurlijke uitstraling met meer variatie. Aantrekkelijk voor mens en dier.  Heidevelden zijn weer met elkaar verbonden zodat zeldzame insecten en planten de ruimte krijgen die ze verdienen. Dichtgegroeide vennen zijn in ere hersteld. En de grondwaterstand komt weer terug op zijn oude hogere peil.

 

reageren

geef een reactie

 • J.P. Gehem
  7 september 2018 om 16:20

  Dag Corné,
  Prima, informatieve blogs.
  Maar war ik wel benieuwd naar ben; hoe gaat SBB straks voorkomen dat op die mooie open stukken iets anders gaat opschieten dan ‘Amerikaanse vogelkers’ Die dan de zaak weer overgroeien en bedoelde soorten onvoldoende kans geven
  Groeten,
  Jaap Gehem,
  Boarnburgum

  • Boswachter Corné Joziasse
   20 september 2018 om 14:45

   Dag Jaap,

   He. Leuk je ook op dit blog te ontmoeten. Ja, die Vogelkers maakt het ons niet makkelijk.
   Gelukkig is hij niet overal zo dominant en kan hij toch wel door andere soorten in toom worden gehouden. Op andere plekken zal de zaag er aan te pas moeten komen. Het is in ieder geval een blijvertje en zeg nou eerlijk voor vogels een mooie voedelbron.
   Groeten,

   Corne

 • Wilfred Hilbers
  7 september 2018 om 15:31

  Dag Corné, ik volg de ontwikkelingen en wilde je bij deze complimenteren voor een geweldig bos en informatieve blogs!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog