www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Spartelvijver voor honden en ruiters veiliger en aantrekkelijker

1 maart 2019 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
huidige spartelvijver

huidige spartelvijver

De spartelvijver wordt veel gebruikt door honden en ruiters. Daardoor blijft het Canadameer schoon. In samenwerking met de gebruikersgroep ruiters en menners wordt de vijver nu beter op de wensen aangepast.

Gebruikersgroep ruiters en menners

Sinds de opening in mei 2014 heeft de spartelvijver een grote aantrekkingskracht op honden en ruiters. De vijver is gegraven op verzoek van de gebruikersgroep ruiters en menners van het Drents-Friese Wold en de vele bezoekers met honden. Als onderdeel van de herinrichting van de voormalige landbouwgebieden rond het canadameer is de vijver als recreatieproject opgenomen. Het gebied is nu onderdeel van het grote Nationale Park. De nieuw aangelegde wandelroutes maken het gebied aantrekkelijk voor de bezoekers. In het voorjaar hoor je de veldleeuwerik hoog in de lucht zijn zangkunsten vertonen.

Een schoon canadameer

De vijver zorgt er ook voor dat het canadameer nu niet meer gebruikt hoeft te worden door honden en ruiters. En dat is voor de zwemmers en zonnebaders wel zo veilig en fijn en blijft het water schoon.

Wat gaat er gebeuren

Iedere keer dat ik er kom zie ik vooral honden en blije baasjes. Ruiters komen er ook graag. Zelfs menwagens zie ik geregeld. Om de vijver nog aantrekkelijker te maken worden de stranden groter en vlakker gemaakt op wens van de gebruikersgroep van de ruiters in het Drents- Friese Wold. Maandag 4 maart starten de werkzaamheden door de aannemer. En zijn voor het broedseizoen medio maart afgerond. Het zand wordt gebruikt als ophoogzand bij bouwlocaties.

Tijdelijk afgesloten

Om de veiligheid te waarborgen is gebruik van de vijver tijdens de werkzaamheden niet mogelijk.

We zijn benieuwd wat u vindt van de vernieuwde vijver als de werkzaamheden klaar zijn.

Ik hoor het graag.

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • Annemarie van Gelder
  12 september 2022 om 12:46

  Goedemiddag, ruim een jaar geleden heb ik een collega van u benaderd (ik weet haar naam niet meer) via email met de vraag of er voor wat betreft hondenpoep betere instructies bij de Spartelplas gegeven kunnen worden. Er is toen ook een stukje in de locale krant verschenen, meen ik. Toen- en ook nu- leggen veel hondenbezitters de uitwerpselen van hun honden in plastic zakjes op keien of bij de zitplaatsen. Er zijn geen afvalbakken omdat dat niet betaalbaar is, heb ik begrepen. Nog steeds zijn de borden niet aangepast en blijven bezoekers de plastic poepzakjes achterlaten. Kan daar nu werkelijk niets aan gebeuren?

 • Loek
  14 augustus 2022 om 09:55

  Is er blauwalg bij de spetterpoel?

 • Renate
  19 augustus 2020 om 21:33

  Lopend naar de spartelvijver met paarden waar kunnen we dan het beste parkeren?

  Ivm fotoshoot.

 • Marga van Wegen
  15 april 2020 om 14:42

  Wat ik niet kan vinden is een adres voor het parkeren bij de spartelvijver. Kunt u dat geven?
  Bij voorbaat dank.

 • Jetty Meester
  28 juli 2019 om 18:22

  Vandaag 28 juli hier voor het eerst geweest en ontzettend genoten, wat een prachtige plek, ik mis alleen prullenbakken waar je vuil en evt opgeruimde hondenpoep in kan deponeren en wat schaduwrijke plekken zou ook niet verkeerd zijn !

 • Inge
  4 mei 2019 om 21:37

  Wij zijn afgelopen donderdag 2 mei met 10 paarden naar het Drents Friese wold geweest en we hebben genoten! De vijver is super aangepast. We hebben heerlijk rondgespetterd en konden er zelfs in galop doorheen. Echt fantastisch!

  • Boswachter Corné Joziasse
   7 mei 2019 om 11:03

   Bedankt voor de complimenten. Blijven genieten!

 • Es
  11 april 2019 om 20:12

  Is de vijver al weer geopend? Paard en hond staan te trappelen om samen erin te gaan ?

  • Boswachter Corné Joziasse
   12 april 2019 om 11:08

   Ja hoor, Helemaal tot uw beschikking. Veel plezier.

 • Dana
  25 maart 2019 om 18:40

  Hallo,

  Ik vraag mij af of de werkzaamheden rondom de spartelvijver inmiddels zijn afgerond? Of wanneer dit niet het geval is, wanneer de vijver dan weer toegankelijk is voor publiek?
  Vr Gr Dana

  • Boswachter Corné Joziasse
   26 maart 2019 om 09:12

   Goedendag Dana,

   Vanwege de vele regen is het werk even stil komen te liggen, althans de afvoer van zand. De afvoer is nu weer gestart. We verwachten binnen 2 weken klaar te zijn bij niet al te nat weer.

   met vriendelijke groeten,

   Corné Joziasse

 • Marous
  18 maart 2019 om 13:07

  Hallo Boswachter

  Ik maak mij zorgen over de toegangs zamdweg vanaf de Kloosterweg. Deze is volledog door het zware materieel en de regen kapot gereden.Ik hoop dat SBB hier aandacht aan schenkt na afloop van de werkzaamheden Gr Marius

  • Boswachter Corné Joziasse
   19 maart 2019 om 08:49

   Dag Marius,

   Vandaar is de aannemer eind vorige week gestopt met het zandtransport. Zodat het water kan wegzakken. Uiteraard start het zandtransport weer als zodra het weer dat toelaat. Na de werkzaamheden wordt het pad weer zsm opgeknapt.

   Met vriendelijke groeten,

   Corné Joziasse

  • Ivo
   23 maart 2019 om 15:11

   Hallo!

   Ik vroeg me af wanneer verwachting is dat de vijver weer toegankelijk is voor honden? 🙂

   Erg benieuwd naar de resultaten, en altijd fijn gebied voor de honden 🙂

 • Monique
  1 maart 2019 om 22:02

  Wow!!!! Geweldig!! Ik ga er snel een keer naar toe met paard en hond. Wij zijn zo op zoek naar waterspeelplezier voor paard en hond zou fijn zijn als dit in meer bossen gerealiseerd kan worden.

  • Boswachter Corné Joziasse
   4 maart 2019 om 11:13

   Bedankt voor je positieve reactie

   Corné Joziasse

 • Irene akkerman
  1 maart 2019 om 15:41

  Hartstikke fijne plek voor onze 4 voeters! Zetten jullie er ook prullenbakken/poep automaten neer? Afgelopen maandag vond ik allemaal volle poepzakjes rondom het bankje! En verder op! We raken zo gewend aan het opruimen! Toch fijn dat de zakjes dan ook een bak kunnen vinden!

  • Boswachter Corné Joziasse
   4 maart 2019 om 11:12

   Dag Irene,

   Als er bakken komen te staan betekent dat ook extra kosten van onderhoud en legen. Dit geld kunnen we naar ons idee beter gebruiken. De poep hoeft ook niet in bakken te worden gedeponeerd. Kleine afval kan men ook weer mee terugnemen is onze policy.

   Veel plezier bij de vijver.

   groeten,

   Corné Joziasse

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog