www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Bonte Vliegenvangers in Drenthe

9 april 2019 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

De eerste bonte vliegenvangers zijn terug. Aan het woord is vogelonderzoeker Christiaan Both. Hij doet specifiek onderzoek naar de bonte vliegenvanger voor de rijksuniversiteit Groningen. Hij schrijft hier ook blogs over en ik mocht zijn laatste blog op het weblog van het Drents-Friese Wold plaatsen.

Spannend

Ieder voorjaar is het weer spannend wanneer we de eerste bonte vliegenvangers weer in ons studiegebied zien. De mooie lentedagen van afgelopen week lokten ons al het bos in. Vrijdag 30 maart jl was zonovergoten, met overal citroenvlinders die door het bos dwarrelden. De eerste fitissen zongen voorzichtig. Net terug uit Afrika. Maar nog geen bonte vliegenvanger. Ook de volgende maandag niets. Vanaf dinsdag worden er enkele gemeld op het waarnemingsplatform waarneming.nl.

Bit-bit-bit

Op de ochtend van 4 april hangt er een lichte nevel over de vennen. Opeens veel meer fitissen die nu voluit zingen. Verderop een zwartkop. En dan hoor ik “Bit-bit-bit”: de eerste bonte vliegenvanger die terug is in dit nestkastterrein. Is misschien vannacht wel aan komen vliegen. 5000 km vanaf de overwinteringsgebieden in West-Afrika. We weten door ons onderzoek met dataloggertjes dat hij daar ongeveer twee weken over gedaan heeft. Hij gedraagt zich nog wat onwennig. Vliegt onrustig heen en weer, tussen een paar nestkasten. Zoekt vooral voedsel hoog in de berken die net beginnen uit te lopen. Z’n zang is nog voorzichtig. Een geringde man, dus hij heeft voor ons een geschiedenis. Wanneer we die ring aflezen weten we waar en wanneer hij geboren is, of hij al eerder heeft gebroed en ook welke dag hij de voorgaande jaren is gearriveerd.

Extreem vroeg?

Is dit nu een extreem vroeg voorjaar? Lokaal werken we nu voor het 13e jaar in ZW-Drenthe. We hebben jaren gehad dat de eerste bonte vliegenvanger al op 26 maart verscheen, maar ook jaren dat dit pas op 13 april gebeurde. Een eerste aankomst op 4 april lijkt redelijk gemiddeld. Een beetje aan de vroege kant misschien. Maar bedenk dat dit 30 jaar geleden voor onmogelijk werd gehouden. Toen verschenen de eerste bonte vliegenvangers vaak pas vanaf 20 april! De oogst van vandaag is uiteindelijk drie mannen, op drie verschillende plekken. Benieuwd of we de komende dagen massale aankomst gaan zien, of dat er elke dag een paar binnendruppelen.

Onderzoek sinds 2007

Sinds 2007 hebben we in Drenthe tussen Appelscha en Ruinen ongeveer 1100 nestkasten hangen waarin jaarlijks zo’n 300 paartjes Bonte Vliegenvangers broeden. Het is onderdeel van een lange termijn studie uitgevoerd door Christiaan Both en zijn groep (onderdeel van de Conservation Ecoloy Group, Rijksuniversiteit Groningen).

Wil je de bonte vliegenvanger volgen lees dan regelmatig Christiaans  blog

 

Nest met jongen

reageren

geef een reactie

  • Esther
    21 mei 2019 om 14:35

    Ze zijn regelmatig in onze tuin te zien

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog