www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Het wit bosvogeltje nu vaker te zien in het Drents-Friese Wold

6 juni 2019 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
wit bosvogeljte foto Hans Dekker

wit bosvogeltje foto Hans dekker

Het wit bosvogeltje! Ken ik die? hoor ik u denken. Laat ik u uit de dromen helpen! We hebben hier niet te maken met een vogel maar met een orchidee. en plant dus!

Zeer zeldzaam

Het wit bosvogeltje is zoals gezegd een orchidee en zeer zeldzaam in Nederland volgens de rode lijst. Gelukkig lijkt deze plant zich wel thuis te voelen hier in het Nationale Park Drents-Friese Wold. We hebben nu 6 plekken ontdekt waar ze staat te pronken met geurende bloemen en lange bladeren. Aan dat laatste dankt ze haar wetenschappelijke naam. Hoe ze aan haar Nederlandse naam komt is voor mij een compleet raadsel. Wie dan ook een hint of liever nog een verklaring kan geven voor deze tot de verbeelding sprekende naam kan mij blij maken.

Vaste plant

Het wit bosvogeltje is een vaste plant en heeft een subtiele samenwerking met schimmels in de grond. Zonder deze samenwerking heeft ze geen bestaansrecht. De plant trekt zich na het groeiseizoen terug in een soort wortelknolletje. Om in het voorjaar weer tot een volwassen plant uit te groeien. Lichte schaduw en kalk in de grond heeft de voorkeur als groeiplek. Het bleek bosvogeltje lijkt veel op het wit bosvogeltje maar mist de langwerpige bladeren. En is dus zo makkelijk te onderscheiden maar is hier nog niet gezien. Het rode bosvogeltje bestaat ook maar komt niet voor in het Drents-Friese Wold.

Mocht je een bijzondere plant tegen komen in het Drents-Friese Wold, dan hoor ik dat graag!

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog