www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Kinderen van BSO bezoeken de boswachter

6 mei 2013 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

Skon kinderopvang en Staatsbosbeheer zijn een landelijke samenwerking aangegaan om kinderen vlakbij hun eigen woonomgeving natuur te laten beleven. De skon Natuurbus brengt kinderen van de buitenschoolse opvang naar verschillende natuurgebieden. In de vakanties bezoeken bso-kinderen diverse natuurgebieden van Staatsbosbeheer waaronder ook het zuiderzeespeelbos in Almere. Nu, in de meivakantie, gaan zo’n 13 bso-locaties met in totaal ruim 300 kinderen de natuur in. De bus rijdt ook in de zomer- en herfstvakantie.

De Natuurbus
Speciaal voor de buitenschoolse opvang bedacht skon kinderopvang een nieuw concept voor natuurbeleving; de Natuurbus. Deze opvallende groene touringcar brengt kinderen naar verschillende natuurgebieden. Middenin de natuur worden grote en kleine activiteiten georganiseerd voor de kinderen en met een bolderkar vol uitdagende materialen als een vergrootglazen, verrekijkers, elastieken en touw kunnen de kinderen op ontdekking uit. . Van het struinen tot bomen voelen en een pijl en boog maken: kinderen krijgen de ruimte om natuur te ontdekken en te beleven. Een aantal activiteiten is onderdeel van het programma Natuursprong, een speelprogramma gericht op beweging, constructiespel en het prikkelen van de fantasie. Natuursprong is ontwikkeld door Staatsbosbeheer samen met het NISB (Nederlands Instituut voor Sport en Beweging), Jantje Beton en Gemeenten voor Duurzame ontwikkeling (GDO).

IMAG0649

Waardevol
Het is voor kinderen heel waardevol om regelmatig in contact te komen met de natuur. Natuur is in de eerste plaats gewoon leuk voor kinderen, maar heeft ook allerlei positieve effecten op hun gezondheid en ontwikkeling. Spelen in de natuur stimuleert hun creativiteit en sociale intelligentie. Kinderen leren door te experimenteren en ervaringen op te doen. Daarvoor hebben ze een uitdagende omgeving nodig en ruimte om hun grenzen te verleggen. Natuur biedt ze die omgeving, zeker als het een beetje ‘wilde’ (ongeregelde) natuur is. Daar gaan ze actief op ontdekking uit met al hun zintuigen en met heel hun lijf.

IMAG0642

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog