www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Geslaagde reddingsactie bever Zuigerplasbos

27 augustus 2013 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

SAM_0960

Dinsdagochtend 20 augustus deed een bezoeker van het Zuigerplasbos een bijzondere ontdekking in het gemaal van de Zuigerplas. Er was een grote plons te horen. Nieuwsgierig geworden naar wat dat was ging hij een kijkje nemen bij het gemaal. Daar bleek dat er een bever zat onder in het gemaal. Gelukkig was het gemaal uit en de bever niet gewond, alleen kon hij er zelf niet meer uit komen. De bezoeker nam direct actie en begon te bellen voor hulp. Een aantal medewerkers van het Waterschap Zuiderzeeland en Landschapsbeheer Flevoland schoten direct te hulp.

SAM_0968

Na enkele mislukte pogingen lukte het om de bever langs de schuine kant in het gemaal naar boven te drijven met wat ondersteuning zodat hij of zij niet terug kon glijden. Uiteindelijk lukte het de bever om door de uitstroom opening van het gemaal weer de vrijheid tegemoet te gaan.

SAM_0966

Met dank voor de oplettendheid van de bezoeker en de hulp van het Waterschap Zuiderzeeland en landschapsbeheer Flevoland, is de bever er zonder kleerscheuren of beter gezegd vachtscheuren er af gekomen.

[youtube=http://youtu.be/W6CRJEf9srE]

 

Bevers zijn vrij grote dieren en kunnen een lengte hebben van 1.30 m. waarvan de staart zo’n 30 cm is. Ze komen voor in een groot deel van Zuidelijk en Oostelijk Flevoland. Daar het nacht dieren zijn zie je ze niet zo veel, maar duidelijker zijn de sporen aanwezig: afgeknaagde boomstammen.  De schors eten ze op en de takken gebruiken ze voor de burcht.

foto Hans Melis
foto Hans Melis

Meer te weten komen over de bevers? Ga dan eens mee met een beverexcursie bij Staatsbosbeheer. Deze worden op verschillende plaatsen in Nederland gegeven. Meestal in het voorjaar en vroege zomer, wanneer de avonden lang zijn en er meer kans is dat je ze tegen komt. Laatste mogelijkheid voor Flevoland dit jaar is in Almere zie: http://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/stadsbossen%20almere/op%20zoek%20naar%20de%20grote%20vijf%20in%20de%20stadsbossen%20van%20almere%20-%20bever.aspx

Kijk voor actuele informatie op www.staatsbosbeheer.nl

Met dank aan Falco Bernhart voor de foto’s en filmpje

Rob Koetsier
Boswachter stadsbossen Lelystad – Zeewolde

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog