www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Stofzaad herondekt in het Kuinderbos

24 oktober 2013 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

Staatsbosbeheer vrijwilliger Henk Veeringa uit Emmeloord al jaren actief in het Kuinderbos deed afgelopen vrijdag een bijzondere ontdekking. Tijdens de paddenstoelen cursus voor de vrijwilligers in het Kuinderbos ontdekte hij 25 uitgebloeide exemplaren van het plantje stofzaad met in de nabijheid de geringde ridderzwam. Deze paddenstoel en stofzaad leven in symbiose met elkaar, wat wil zeggen dat ze onder de grond middels schimmeldraden contact met elkaar hebben en elkaar van de nodige voedingsstoffen voorzien. Beide staan in de boeken als zeer zeldzaam. Van het stofzaad is 10 jaar geleden ook eens een exemplaar gevonden, nu er 25 staan kan gesproken worden van een levensvatbare populatie, zeker nu in de nabijheid de geringde ridderzwam is gevonden. Stofzaad is een plant van kalkrijke bodem en is bekend van de duinstreek.

stofzaad

Harco Bergman
Boswachter Kuinderbos

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog