www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Ben jij ook een natuurbeschermer?

28 juli 2022 Boswachter Amy Zeeman in Flevoland

De Verenigde Naties heeft vandaag (28-7) uitgeroepen tot de Dag van de Natuurbescherming. Tijdens deze dag staan we stil bij het belang van de natuur. Wat we er allemaal in kunnen doen of wat het voor ons betekend en waarom het zo belangrijk is dat we de natuur moeten beschermen.

Regelmatig verbaas ik mij nog over wat ik allemaal tegenkom tijdens mijn werk. Denk aan honden die loslopen waar dit niet mag, afval wat achtergelaten wordt, dumpingen, vuurtjes, nachtelijke activiteiten, muziek of lawaai in het bos, zal ik nog door gaan?

In een recent bericht op mijn sociale media kanalen, over loslopende honden in het bos, kreeg veel reacties. Gelukkig waren de meeste het met ons eens maar ook vele niet. Zij geven aan dat hun hond blijer is wanneer deze los loopt of dat een hond altijd los hoort te lopen. Hier heb ik in mijn vaste column bij OnsAlmere een bericht over geschreven. Dit gaat niet alleen over loslopende honden maar over verschillende verstoringen in onze natuur. Al moet ik wel heel eerlijk bekennen dat loslopende honden de grootste irritatiefactor is van een boswachter.

Onze bossen zijn prachtig! We kunnen er zoveel in beleven, maar we moeten het dan ook beschermen! En daarom geef ik jullie graag wat tips mee.

Hoe kan jij een natuurbeschermer worden? Nou dat is niet zo heel moeilijk!

  1. Houd je aan de regels van een natuurgebied.

Zo simpel als het kan zijn maar zo moeilijk voor sommige. De regels in een natuurgebied zijn er niet voor niets en zorgen ervoor dat wij de natuur kunnen beschermen. Houd je hond dus aan de lijn, blijf op wegen en paden, meld jouw georganiseerde (commerciële) activiteit van te voren aan en ga na zonsondergang niet meer de natuurgebieden in.

  1. Neem je afval mee.

Staatsbosbeheer heeft een landelijk beleid en plaatst geen afvalbakken in de natuurgebieden. Naast dat het voor ons niet haalbaar is om alle prullenbakken te legen is de belangrijkste reden nog dat het afval zal aantrekken. En dan heb ik nog niks gezegd over alle dieren die daarin kunnen gaan wroeten.

  1. Geen vuurtje of barbecue zomaar in de natuur.

Ondanks dat een vuurtje heel gezellig kan zijn vooral in de avond maakt het ook veel kapot. Nog regelmatig zie ik een barbecue op onze houten tafels geplaatst worden waardoor de tafel weg brand van onderen. Dit zelfde gebeurd natuurlijk ook wanneer je een vuurtje maakt of een barbecue aansteekt op de grond. In de droge en warme zomers vergroot dit de kans op natuurbranden en dat willen we al helemaal niet. Soms zijn er aangewezen plekken aanwezig waar een vuurtje of een barbecue aangemaakt mag worden. Zoek hierover contact op met de boswachter bij jou in de buurt, die kan je vast verder helpen.

  1. Maak geen geluidsoverlast met bijvoorbeeld muziek.

Zie je het al voor je… picknicken en een speaker mee. Lekker de muziek keihard aan. Niet helemaal de bedoeling in een natuurgebied. Er zijn naast jou nog veel andere bezoekers en die kunnen er last van hebben maar de dieren in het bos ook. Deze durven niet meer tevoorschijn te komen of kunnen schrikken van bepaalde geluiden. Daarnaast zingen de vogels al elke dag hun liedjes voor ons. Het is ook zo zonde als we die niet meer horen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om de natuur te beschermen. Zo zijn er genoeg mensen die vrijwillig met afvalzakken de natuur in trekken om afval van anderen op te ruimen of mensen die de fiets richting een natuurgebied pakken voor een wandeling in plaats van de auto.

Wat doe jij om de natuur te beschermen? Deel jouw tips hieronder!

‘’Als we met z’n alle de natuur beschermen kunnen we er ook van blijven genieten. Houd je aan de regels, je bent er tenslotte te gast!’’

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog