www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Storm raast over Flevoland

29 oktober 2013 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

IMAG0607

De eerste najaarsstorm van dit seizoen die gisteren (28-10-2013) over ons land trok heeft in Flevoland minder schade aangericht dan in 2007. In januari van dat jaar vielen door heel Flevoland vele bosvakken tegelijk om. Met name de naaldhout en populieren soorten hadden het toen zwaar te verduren. Met de storm van gister zijn vooral loofbomen met nog veel blad aan de takken afgebroken of omgewaaid.
De meeste schade is aangericht in het Roggebotzand in Dronten, waar vooral naaldbomen getroffen zijn en rond de Kemphaan in Almere waar vooral het loofhout getroffen is.
In Lelystad lijkt het Zuigerplasbos het zwaarst getroffen. Hier zijn vooral zwakkere populieren afgebroken. Schade onder de naaldbomen valt daar mee omdat de zwakkere stukken al gekapt waren.

foto A Rijsdorp
foto A Rijsdorp

In Zeewolde viel het mee. Hier zijn wel een aantal, met name populieren afgebroken of omgewaaid, vooral langs wegen. Op Natuurkampeerterrein de Dasselaar was een eik net met de kruin tegen het toiletgebouw gevallen.
IMAG0314

In het Kuinderbos hadden de eiken en berken het zwaar.
Staatsbosbeheer is direct na de storm begonnen met het opruimen van bomen en takken over de wegen en paden. Eerst zijn de doorgaande wegen aan de beurt, dan de fietspaden en dan de wandelpaden en overige paden.

IMAG0316
Wel waarschuwen wij de mensen om ook zelf rekening te houden met mogelijke gevaarlijke situaties, zoals hangende afgebroken takken en randbomen die zeer onstabiel kunnen staan. Deze kunnen ook nog dagen of weken na de storm naar beneden of omvallen. Ook kan het voorkomen dat sommige paden voor uw veiligheid tijdelijk worden afgesloten. De schade herstellen gaat nu eenmaal niet in één dag. Wat de storm in luttele uren veroorzaakt, kost aan opruimen aanzienlijk meer tijd en wij vragen het publiek daarvoor begrip te hebben.

IMAG0313
Mocht u na volgende week nog ergens gevaarlijke situaties tegen komen, meld dat dan gerust aan de lokale boswachter of op flevoland@staatsbosbeheer.nl

IMAG0312

Rob Koetsier
Boswachter Lelystad – Zeewolde

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog