www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

1 februari: Begin haardhoutmaand en mega jeugdcrossloop in het Horsterwold

1 februari 2014 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland
Afbeelding
Lothar Hoekstra van “Sylve zeiltochten” komt zijn kuub ophalen. Een tegenprestatie voor een deal die we hebben gesloten tijdens de Zeewolder Beursvloer 2013.

Het is soms moeilijk uit bed komen. Zaterdagochtend, 1 februari. Om 6 uur gaat de wekker. Het eerste wat je hoort is de regen die op het dak klettert. Dan realiseer je je dat er dadelijk bij zo’n 80 mensen ook een wekker gaat;  haardhout’klanten’ die op je aanwezigheid rekenen bij het inladen van stammetjes haardhout. Hiervan werd ik vanochtend redelijk snel wakker. Klaarwakker werd ik echter bij de gedachte dat er ook nog ruim 700 jongeren aan de start gaan verschijnen voor de 3e crossloopwedstrijd van de Regio Competitie, georganiseerd door de Atletiek Vereniging Zeewolde. Binnen no-time uit bed, een snel ontbijtje en nog wat attributen verzamelen en dan op weg naar Zeewolde.

Met zo veel reuring in het bos is het regenachtige weer slechts een bijzaak die snel naar de achtergrond verdwijnt. Want nu ik dit schrijf ben ik gewoon een blije boswachter, die oprecht kan genieten van al die mensen die het bos opzoeken omdat daar wat te beleven is.

foto COBIE
Cobie doet de ‘boekhouding’ in een droog kantoor.

Om 8:30 uur veschijnen de eerste houtklanten en om 14:40 uur kunnen we het mobiele verkoopkantoor weer terug naar de werkschuur verplaatsen. Vrijwilligster Cobie  sluit de boeken en leerling Tim kan terugkijken op geslaagde dag, waaraan hij veel voorbereiding  heeft gehad. Een kleine 100 kuub is er opgehaald en wordt nu op verschillende plekken in Nederland tot haardhout gezaagd.

foto 2
Familie Wullings uit Heemskerk (en natuurlijk Tim, als groene gastheer).
Wat heeft hij eigenlijk in zijn handen?

Opmerkelijk was dat er ook mensen vanuit Heemskerk en Schoorl naar Zeewolde waren gekomen.

Om 11:30 uur was de start van de eerste manche van de Regio Jeugdcross (De A-Jongens op de 5000 meter).
Achter Groepskampeerterrein de Banken bevond zich de start en de finish en het parcours volgde een mooie route door het aanliggende sparrenbos en de zandige voorlanden. De hele verdere middag starten er bijna elk kwartier verschillende leeftijdsgroepjes. Geweldig om te zien dat er zo veel jeugd  gewoon lol beleeft aan het rennen door het bos en het niet erg vinden om onder een laag modder de finish te bereiken. Dit is nou zo’n evenement waar we in het Horsterwold graag aan meewerken en mee willen denken over geschikte routes. Wellicht pikken de deelnemers (bewust of onbewust) ook nog iets mee van de natuur en omgeving waar ze door heen draven.

Een koude start voor de Meisjes A op de 3000 meter
Een koude start voor de Meisjes A op de 3000 meter

Met dank aan de AVZ voor de goed georganiseerde crossloop. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar.

Ongemerkt is het gestopt met regenen en wijzen alleen de versmeerde modder (van enkele  vast gezeten auto’s) en de enorme plassen op een dag die best wel nat was begonnen.
Ik hoop stiekem nog op een korte (of lange) schaatsperiode en ben nog niet klaar met deze winter.

Hans-Erik Kuypers

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog