www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Boswerkzaamheden langs het fietspad in het Lage Vaartbos

19 februari 2014 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland
Fietspad langs Dronterweg

In het Lage Vaartbos aan de Dronterweg tussen Lelystad en Dronten is Staatsbosbeheer in februari gestart met onderhoud van de bosrand. Naar verwachting duurt dit werk tot half maart. Het Lage Vaartbos is een smalle bosstrook tussen het fietspad en de Lage Vaart in. Een mooi landschapselement waar menig auto langs flitst zonder op het bos te letten. Fietsers hebben echter veel profijt van het bos want deze strook vangt namelijk een groot deel van de wind weg.

In samenwerking met de provincie Flevoland is Staatsbosbeheer bezig om de randen langs het fietspad vrij te maken van hout. De struiken groeien elk jaar zover over het fietspad dat het hinder oplevert voor fietsers. De provincie maait het overhangende hout elk jaar weg, wat veel tijd vergt.
Om dit te verhelpen is Staatsbosbeheer bezig om een strook vrij te maken van bomen en struiken langs het fietspad.

IMAG0261

Een paar jaar geleden is in de bosstrook aan de achterkant van de bomen en struiken die nu weg gaan , een strook vrijgemaakt waar nieuwe struiken zich hebben kunnen ontwikkelen. Als de strook langs het fietspad weggehaald is krijgen deze struiken nog meer ruimte, zodat er een mooie natuurlijke overgang van fietspad naar gras en naar bos ontstaat. Het rechte en strakke beeld van een reuzen- haag pal langs het fietspad verdwijnt daarmee.
Doordat de struiken meer licht en ruimte krijgen, zullen ze ook meer gaan bloeien. Hier komen weer insecten op af, wat weer meer vogels aantrekt. Dus ook de natuurwaarden worden groter.

SAM_4236

Het afgezaagde hout wordt gebruikt als energiehout. Dit hout versnipperen we terplekke en gaat naar een groene energieleverancier. Het geld uit de opbrengst van de houtsnippers vloeit rechtstreeks terug naar onze natuurgebieden. We bekostigen daarmee voor een deel het beheerwerk in onze natuurterreinen in Nederland.

Staatsbosbeheer levert hiermee een bijdrage aan de behoefte aan groene energie. We hebben daar de mogelijkheden voor. We beheren immers een groot deel van de Nederlandse natuur. Staatsbosbeheer staat voor het beschermen, beleven en benutten van natuur in Nederland. Die natuur geeft energie. Wij leveren al jaren hernieuwbare grondstoffen en groene energie.

SAM_4867

Als de boswerkzaamheden klaar zijn, wordt er een strook van ongeveer 2 meter naast het fietspad ingezaaid met gras. Het fietspad blijft zo vrij van overhangend hout.
Er is juist nu voor deze werkzaamheden gekozen, omdat de provincie het oude asfalt fietspad wil vervangen door een betonfietspad. Zo’n betonfietspad is onderhoudsvriendelijker en fietst uitstekend.

Boswachter Rob Koetsier

reageren

geef een reactie

 • sjaak groot
  26 februari 2015 om 09:54

  beste hr Koetsier.
  Uw naam staat bij het onderhoud van de bosstrook langs de dronterweg.
  Wij hebben een zorgboerderij aan de zeeasterweg,15
  Nu hebben we ook wat bijen samen met anderen .
  de vraag is is er wat samen te doen met het zaaien van bloemen bij het bos voor de bijen op de boerderij en de mogelijkheden van het bos wat meer te benutten.
  Graag willen we daar eens over van gedachten wisselen
  met vriendelijke groet sjaak groot
  06 18947794
  http://www.hoevevredeveld.nl

  • staatsbosbeheerflevoland
   3 maart 2015 om 08:21

   Beste heer Groot,

   Ik neem contact hierover op met u.

   Met vriendelijke groet,
   Boswachter Rob koetsier

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog