www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Aanleg natuurvriendelijke oevers Zuigerplasbos voltooid

7 december 2014 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

Waterschap Zuiderzeeland en Staatsbosbeheer hebben de aanleg van natuurvriendelijke oevers langs de Houtribtocht in het Zuigerplasbos in Lelystad voltooid. De traditionele oevers met de met teer behandelde beschoeiing en het steile talud hebben plaats gemaakt voor uitgebreide waterpartijen met schuin aflopende oevers.

Natuurvriendelijke oevers dragen niet alleen bij aan ecologische waterkwaliteit, maar zijn bovendien goedkoper in onderhoud en leveren meer waterberging op, omdat een bredere tocht meer water kan opvangen. De flora en fauna heeft veel baat bij natuurvriendelijke oevers, zo ontstaat een rijkere begroeiing en een grotere variatie aan diersoorten rond het water.

De aanleg van de natuurvriendelijke oevers langs de Houtribtocht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Waterschap Zuiderzeeland en Staatsbosbeheer. Boswachter Rob Koetsier van Staatsbosbeheer en projectleider Teun Molenaar van Waterschap Zuiderzeeland zijn enthousiast over de metamorfose die het gebied heeft ondergaan. Molenaar Er zal veel riet gaan groeien zoals overal in de polder maar we hopen op een gevarieerd beeld, mede door de aanleg van eilandjes en ondiepten waar bijzondere flora en fauna gaat ontstaan en vestigen. Zo denken we dat door het ruime visaanbod en het heldere water het aantal ijsvogels zal toenemen.”

Koetsier vertelt dat de natuurvriendelijke oevers de natuurbeleving van het Zuigerplasbos op meerdere manieren ten goede komen. “Het beeld van een rechte sloot is vervangen door een meer natuurlijke overgang. En door de grond, die vrijkwam bij het uitbreiden van de waterpartijen, te gebruiken voor recreatieve doeleinden is ook de recreatiewaarde van het gebied verhoogd. Zo is er een parcours voor ATB-ers gecreëerd en voor wandelaars een nieuw uitzichtpunt bij de plas.”

In de loop van volgend jaar worden de ATB-route en de uitzichtheuvel door Staatsbosbeheer en de Toerclub Flevoland nog verder ingericht. Waterschap Zuiderzeeland monitoort de waterkwaliteit en hoeveelheid in het gebied. De aanleg van de natuurvriendelijke oevers in het Zuigerplasbos maken deel uit van de aanleg van in totaal 184 kilometer duurzame en natuurvriendelijke oevers in de periode van 2012-2015 in Flevoland door Waterschap Zuiderzeeland.

Natuurlijke oevers Zuigerplasbos voltooid

Dit project is mede gefinancierd door: Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

VlagEU

reageren

geef een reactie

 • Himanshu mishra
  10 december 2018 om 10:32

  If you were looking for the best card game to play then from our website play checkers online without any charge with all unlocked level which you will play with your friend by connecting them as multiplayer.

 • Felix
  10 december 2014 om 22:27

  Geweldig mooi project!
  Ik heb gelezen dat komende jaren een leegloop zal zijn van boerenactiviteit op landbouwgrond. Een mooie cadeau voor Moeder Natuur. Maar het cadeautje zal eerst netjes verpakt moeten worden omdat menselijke nalatenschap zonder zorg, meer iets heeft van verpaupering.
  Maar goed…. Moeder Natuur moet niet altijd zeuren. Met Flevoland heeft ze wel een mooi stukje facelift gehad.
  Wat ooit rimpelige water was, is nu een strakke landschap.
  Het mooie van het bovenstaande project is de upgrade van natuurwaarde en leefbaarder Flevoland.
  Wat mij betreft moet dat ook van toepassing zijn op de verlaten landbouwgronden. Misschien zit daar juist ook de toekomst in voor jonge landbouwers.
  ‘Boeren zoekt Natuur’ idee.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog