www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Nieuwe uitzichtheuvel Zuigerplasbos

30 maart 2015 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

Wie regelmatig in het Zuigerplasbos komt zal het niet ontgaan zijn. Er is hard gewerkt in de omgeving van de nieuwe uitzichtheuvel bij de Zuigerplas.

Wat is er veranderd? Nou behoorlijk wat.

SAM_5880

Nadat het Waterschap Zuiderzeeland het project Natuurvriendelijke oevers Houtribtocht in december 2014 had opgeleverd, was er nog weinig zichtbaar van de uitzichtheuvel die gemaakt is van de grond die vrij kwam met het uitgraven van de Houtribtocht. Vanaf het wandelpad was het niet te zien en als je op de heuvel zelf stond dan zag je eigenlijk alleen maar takken.

SAM_5876

Met behulp van onze vaste vrijwilligers en een paar enthousiaste losse vrijwilligers zijn we aan de slag gegaan in de struikensingels die het zicht belemmerden. Door de singels zijn een aantal zichtlijnen gemaakt naar de verschillende kanten. Hierdoor is het nu mogelijk om ook op de Zuigerplas, het hondenstrand en de paardenvallei te kijken.

SAM_5889 SAM_5885 SAM_5884

 

Met de vrijkomende takken zijn zogenaamde takkenrillen gemaakt. Dit zijn opgestapelde takken die in een rij liggen. In dit geval liggen de rijen parallel aan het water en het pad. Deze takkenrillen zijn zeer aantrekkelijk voor vogels en kleine zoogdieren die er een nestplaats vinden, goed beschermd tegen hun vijanden. Vorig jaar zat er bijvoorbeeld een eendennest in zo’n takkenril op een andere locatie.

SAM_5893

De uitzichtheuvel is nog niet helemaal klaar. De heuvel moet nog worden ingezaaid met gras. Dat zal dit voorjaar gaan gebeuren. Als de uitzichtheuvel opgedroogd en wat harder is geworden, dan moet er een pad naar boven aangelegd worden, zodat het wat makkelijker te beklimmen is.

Wanneer de uitzichtheuvel helemaal klaar is, is deze niet alleen te gebruiken om van het uitzicht te genieten. We hebben rekening gehouden met de kinderen uit de buurt. Mochten er nog winters komen met sneeuw, dan kunnen ze hier heerlijk naar beneden roetsjen met hun slee.

In de zomer zou het bijvoorbeeld ook mogelijk kunnen zijn om de uitzichtheuvel als een soort tribune te gebruiken voor kleinschalig bostheater. Wie hier meer over wil weten kan bij Staatsbosbeheer terecht voor informatie

DSC05089 (2).

De uitzichtheuvel zelf zien? Loop dan het rondje om de Zuigerplas, dan komt u hem vanzelf tegen.

 

Boswachter Rob Koetsier

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog