www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Vreemde huizen

12 augustus 2015 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

 

IMAG0469

Mensen willen vaak op verschillende manieren wonen. Dit kan je goed zien in Almere met al deze verschillende bouwstijlen. Maar ook in de dierenwereld gaan sommige diere op zoek naar een alternatieve woonlocatie. Dit jaar had een koolmezenpaar een bijzondere plek uitgezocht; de waterpomp op de brug over de Waterlandsetocht in het Almeerderhout. Deze pomp is onderdeel van het Zintuigenpad, wat start vanaf Stadslandgoed de Kemphaan.

De koolmezen hadden ontdekt dat er onder de pomp een spleet zat waar het ijzer omhulsel niet goed aansloot. Bij controle van het Zintuigenpad dit voorjaar, liep ik over de brug en hoorde een hoop gepiep uit de pomp komen, terwijl deze niet gebruikt werd. Tijd voor een nader onderzoekje. Liep even een stukje verder en zag dat er een koolmees vanaf de brug onder de pomp in vloog. Nadat deze er weer uitvloog ben ik even in de pomp gaan kijken en zag daar het nest zitten met 8 jongen er in.

IMAG0468

Om te voor komen dat de pomp door mensen gebruikt zou worden, heb ik zwengel onklaar gemaakt en een briefje op de pomp gehangen dat deze tijdelijk buiten gebruik was vanwege een broedgeval. Enkele weken later wilde ik de pomp weer in gebruik stellen, maar zag dat het koolmezenpaar de pomp nogmaals in gebruik hadden genomen en er opnieuw eieren waren gelegd. De alternatieve woning beviel blijkbaar goed. Het gebruik door mensen moest nog maar even uitgesteld worden.

 

Bij controle deze week bleek dat inmiddels alle jongen weer uitgevlogen waren en heb ik de pomp weer werking gesteld, zodat deze door iedereen weer te gebruiken is.

Boswachter Rob Koetsier

IMAG0511

reageren

geef een reactie

  • petra martens
    13 augustus 2015 om 13:45
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog