www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Natuurwerkdag 2015 in het Cirkelbos

28 oktober 2015 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

natuurwerkdag1

7-11, De eerste zaterdag van de maand november, traditioneel de dag om aan de gang te gaan in de natuur. Overal in Nederland worden natuurklussen aangepakt. Zo ook in het Almeerderhout. Dit jaar is het Cirkelbos aan de beurt. Hier gaan we aan het werk rond een poel die midden in het bos ligt.

SAM_3638

Het Cirkelbos is, uiteraard, bekent om zijn cirkels die midden in het bos liggen, maar ook om de Gooimeerbeek die er doorheen stroomt. Aan deze Gooimeerbeek ligt een prachtige poel. Hoewel poel, het lijkt meer op een vennetje. De beek en de poel zijn er niet vanzelf gekomen, maar gegraven. Dat is het mooie van Flevoland, wat er niet is, kan je maken.
Het gebied rondom de poel begint dicht te groeien met wilgen. Hierdoor verdwijnt het zicht op de poel en het open karakter van het gebied er om heen. Tijd om het eens stevig aan te pakken.

SAM_3338

Hoe gaan we dat doen?
Gewapend met de zaag gaan we de bomen snoeien. Van de takken die we eraf zagen, gaan we zogenaamde ‘takkenrillen’ maken. Dit doen we door aan de rand van het gebied de takken in een rij te leggen en op te stapelen. Zo krijg je een mooie wal van takken. In deze wal kunnen dan in het voorjaar weer vogels een goed beschermd nest maken. Niet alleen vogels profiteren van de bescherming van zo’n wal, maar ook kleine zoogdieren zoals muizen en egels. De gebruiken de takkenril als schuilplaats of overwinterplaats.
De afgezaagde bomen gaan niet dood, maar zullen weer uitlopen als een soort knotwilg. Hier profiteren ook weer vogels, insecten en zoogdieren van.
Zo wordt deze plek weer een prachtplek, voor zowel mens als dier.

SAM_3335

Meedoen?
We verzamelen om 10.00 uur bij de parkeerplaats aan het IJsvogelpad ter hoogte van de Musweg in Almere. De dag duurt tot 15.00 uur. Je kunt ervoor kiezen om de hele dag te blijven of om alleen de ochtend of de middag te komen helpen.
Rond 13.00 uur is het lunchtijd. Staatsbosbeheer zorgt dat er een lekkere kop warme soep, koffie en thee klaar staat. Alleen een boterham moet je zelf mee nemen.
Wil je mee doen meld je dan aan via de onderstaande link, want vol is helaas vol.
https://www.natuurwerkdag.nl/locatie/cirkelbos

Tot ziens op de Natuurwerkdag.

Boswachter Rob Koetsier.

natuurwerkdag 2014

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog