www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Schaapskudde Almeerderhout weer terug.

18 april 2016 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

Zoals onderstaand Facebook bericht lopen er weer schapen in het Almeerderhout.
Behalve dat het natuurlijk een prachtig gezicht is die schapen met herder door het bos, lopen ze er niet zomaar. De schapen zijn druk aan het werk!
Wat doen ze hier in het bos? Ze gaan de reuze berenklauw te lijf. Dat doen ze door deze op te eten. Schapen zij er dol op en door de berenklauw op te eten helpen ze mee aan de bestrijding van deze prachtige, maar zeer woekerde en gevaarlijke plant.

De reuze berenklauw kan wel 3 meter hoog worden en het sap van deze plant kan bij aanraking met de huid brandwonden veroorzaken. Daarnaast verdrijft het alle inheemse plantensoorten. Deze krijgen door het dichte bladerdak geen ruimte meer om te groeien. Om deze plant te bestrijden heeft Staatsbosbeheer gekozen voor schapen begrazing een deel van de gebieden. Schapen kunnen op plekken komen waar je met bijvoorbeeld een trekker niet kan komen, zoals midden in de bosvakken tussen de bomen. Daarvoor lopen deze schapen door het Almeerderhout.
Op andere plaatsen wordt er, waar mogelijk, wel met een trekker de reuze berenklauw bestreden. Hier trekt de trekker de grond open en steekt zo de wortels van de plant door, zodat deze uiteindelijk afsterft.

Maak gerust eens een praatje met de schaapsherder, ze vinden het leuk om over hun werk te vertellen. Verder zijn ze natuurlijk ook op hun Facebookpagina te volgen: https://www.facebook.com/Almeerderhoutkudde/

Daar schapen kunnen schrikken van loslopende honden die op hen afgerend komen, is er het dringende verzoek om de hond aan te lijnen als u de kudde ziet lopen. Ook in het losloopgebied. Zo kunnen de schapen rustig hun werk doen en de reuze berenklauw bestrijden. Bij voorbaat dank voor uw medewerking, ook namens de schaapsherders.

Boswachter Rob Koetsier

 

Je hebt al gemerkt dat de Schaapskudde Almeerderhout weer in het Waterlandse bos is. We hoeden de kudde 5 dagen in de week. Arend is maandag en dinsdag aan het werk en je kunt mij, Odile, tegenkomen op de woensdag, donderdag en zondag. Natuurlijk zullen we af en toe wel een dagje wisselen, maar dat merk je dan vanzelf. Kom gerust een keertje kijken. Tot ziens!

foto van Schaapskudde Almeerderhout.foto van Schaapskudde Almeerderhout.
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog