www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Technisch buitenweer…

26 juli 2016 Boswachter Tjibbe Hunink in Flevoland
weerschijnvlinder

Daar zit je dan, met ongeveer 25 graden, afwisselend zon en bewolking en een hele dag de agenda volgepland met verschillende overleggen. Eigenlijk hoor je met dit weer buiten te zijn als boswachter ecologie want, zoals de titel van dit blogbericht het al aangeeft, dit noemen we technisch buitenweer bij Staatsbosbeheer.

Verhuisperikelen
Omdat ik pas begin dit jaar in Flevoland ben begonnen en net mijn huis heb verkocht, kan ik een telefoontje verwachten van een makelaar uit Zeewolde. Ik wil met het gezin graag dichterbij gaan wonen, want dagelijks vanaf Twente naar Zeewolde rijden is eigenlijk te ver. Ik heb dan ook mijn telefoon aanstaan tijdens de vergadering en zo gebeurt het dan ook dat ik tijdens het overleg gebeld wordt. Ik loop maar even de vergadering uit, loop (uiteraard) naar buiten en kan de warme zonnestralen even opvangen tijdens het bellen. Heerlijk!

Bijzondere waarneming
Tijdens het telefoontje loop ik een beetje rond op de parkeerplaats achter ons kantoor. Hier zie ik wat vlinders vliegen en hoor ik goudvinken, een buizerd, grote bonte specht, tjiftjaf, appelvinken en de ijsvogel die bij ons kantoor broedt. Ik besluit die richting maar eens op te lopen, want dat is nog wel leuk om even vluchtig naar te kijken. Plots zie ik in mijn ooghoek een grote vlinder op de grond voor mijn auto zitten. Ik moest even dubbel met mijn ogen knipperen, want daar zat toch echt een grote weerschijnvlinder! Echt enthousiast kan ik op dat moment niet reageren, want ik heb nog steeds de makelaar aan de lijn. Even snel naar binnen lopen om mijn collega’s te waarschuwen is ook wat lastig. Gelukkig komen op dat moment een aantal collega’s (die niet in vergadering zaten) naar buiten lopen. Ik wijs ze zonder iets te zeggen op deze bijzondere vlinder. Een van de collega’s probeert een foto te maken, maar de weerschijnvlinder vliegt er vandoor.

Toch niet de eerste
Eenmaal opgehangen loop ik weer richting de vergadering, waar ik enthousiast vertel over de vluchtige ontmoeting met de grote weerschijnvlinder. Ik wordt wat vreemd aangekeken door mijn collega’s, want de vlinder is nog niet eerder bij ons kantoor waargenomen. Na onderzoek van gegevens uit de Nationale Databank Flora en Fauna blijkt dit zelfs de eerste officiële waarneming te zijn van de grote weerschijnvlinder in het Horsterwold. Navraag bij mijn collega Hans-Erik leert echter dat in 2014 al een grote weerschijnvlinder is waargenomen door vrijwilliger Ben Haven.

Wil je meer weten over de grote weerschijnvlinder lees dan het blogbericht dat in 2014 is gemaakt.

Zo zie je maar, ook tijdens een korte wandeling kun je bijzondere en spectaculaire waarnemingen doen!

Tjibbe Hunink
Boswachter Ecologie

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog